2010. október 24., vasárnap

Miért nem szeretem a népzenét?

Gondoltam egyet, s lementem reggel a városba. Ez persze igen cinikus megállapítás Keszthely esetében, hiszen néhány szép parkon, csinos, XIX. századbéli tornyos házikón és a nagyszerű kastélyon kívül semmi sem emlékeztet arra, hogy Keszthely város lenne, hiszen az urbánus lét főbb ismérvei (kulturális pezsgés, színdús vendéglők, nyüzsgő nagypolgári élet, és általában véve is a városiasságnak az az extázisa, amelytől az ember becsukott szemmel is egy város érrendszerében érzi magát) még csak hírből sem ismert errefelé.

Olyannyira, hogy a város egyetlen jó étterme, a Fő téri mexikói ősszel bezár, és majd csak tavasszal nyit ki újra, ha egyáltalán kinyit. Koncertek, színházi előadás elvétve akadnak, már csak az öregebbek emlékeznek az egykori Balaton Fesztiválra.

Ezért aztán Keszthely városi létében fényévekkel marad el Balatonfüredtől, amely mára egyértelműen az északi part fővárosává nőtte ki magát. Délen változatlanul a kétes hírű Siófok regnál, a maga félvilági látogatóival. (Száz esztendeje Füred számított a katolikusok nyaralóhelyének, tekintve, hogy Vaszary hercegprímás is itt építette villáját, holott keszthelyi születésű volt, míg Siófok a gazdag zsidóság paradicsomaként pompázott, ide járt rendszeresen a Karinthy-család is. Akkoriban történt, hogy Lőwy Árpád, a pimasz versikék híres szerzője – valódi nevén Dr. Réthy László, a Nemzeti Múzeum világhírű, és kissé antiszemita régésze – , egy napon a füredi parton ülve átnézett a másik partra, és ezt írta: "A Balaton Siófoknál stílszerűen nem is háborog, hanem hébereg".) Keszthelyen ma 21 ezren laknak, de településként úgy funkcionál, mintha ötszáz lakosa lenne.

Talán elgondolkodtató tény, hogy Goethe korában a száz-weimári nagyhercegség, a német birodalom e mikroállama mindösszesen hatezer (!) lakossal rendelkezett, de Karl-August nagyherceg ügyes és művészetet támogató kormányzása, s legfőbbképpen Goethe kegyelmes úr hatvan esztendőn át való jelenléte a németség egyik legpezsgőbb kulturális helyszínévé varázsolta, napi színházi előadásokkal, páratlan kiállításokkal, remek építészek és muzsikusok jelenlétével.

Hogy visszatérjek szerény bejegyzésem témájához, útközben bekapcsoltam a rádiót, és egy magyar népi együttes előadásába botlottam. Hamisan játszó hegedűk, primitív dallamok, értelmezhetetlen dörömbölés a nagybőgővel, mindez egy országos adón. 

Elgondolkodtam a furcsa egybeesésen: pont tegnap éjjel olvastam el Csáth Géza századfordulós cikkét a magyar népzenéről. Ezt írja: „Tagadhatatlan, hogy a népdalkultusz csakugyan hanyatlik. De ezen nem szomorkodni kell, hanem örülni. Mert ez annak a biztos jele, hogy a népzene befejezte hivatását. Mi a népzene, a népdal kultúrszerepe? Hogy megteremtse a műzenét. Más föladata nincs. Ha tehát valahol a népművészet hanyatlásáról kapok hírt, akkor már tudom, hogy akadtak géniuszok és talantumok, akik az artisztikus igényeket fokozott mértékben ki tudják elégíteni alkotásaikkal.” (A magyar népdal alkonya?)

Igen, véleményem szerint a komor ómagyar időkből szinte semmit nem tudunk már meríteni, mint ahogy az afrikai törzsi táncok, vagy más barbár népművészet sem gyönyörködteti ízlésünket. A művelt kor embere bele-belenéz az ilyenbe, ha a National Geography műsorában látja, rövid ideig érdeklődik is iránta, de aztán végez vele, és maga mögött hagyja. Elég sötét szenvedély és kegyetlenség akad korunkban is, semhogy ezt még tetézzük a barbár korok hajdani sötétségével és primitivitásával.

Rászorul az emberiség a derültségre és fényre, és ezt csakis olyan irodalmi és művészeti korszakokból nyerheti, amelyben kiváló elmék a maguk tökéletes műveltségében jól érezték magukat, és a bennük ragyogó fényt kiváló és kifinomodott műalkotásaikkal tudták sugározni koruk embere felé.

Talán ezért is, de igazi zseniket műveiken keresztül szinte minden időben valamely titkos rokonság fűzte a kortárs nemzedék általános sorsához, és ezért tudtak, sokszor még műveik mélyebb megértése előtt is, szimpátiát kelteni önmaguk iránt.

A kérdés nálunk azonban – mi más is lehetne? – politikai. Nálunk a népdalok ügye soha nem önmagában álló esztétikai ügy volt, mi a népzenét mindég valami ellen szerettük, és ha nem volt elég hosszú a kardunk az ellenséggel vívott csatában, népzenével szálltunk harcba.  Hol az osztrákok ellen, hol az oroszok ellen, most éppen a globalizmus ellen. Csakhogy a globalizmus mégiscsak Bach Air-jével, a Beethoven Ötödikkel és a Beatlessel vág vissza. És furcsa módon nem indián vagy kenyai népzenével. Ha sok évszázada békésen éldegélő északi államocska lennénk, akit soha nem igázott le és nyomott el senki, egy ilyen írás kizárólag esztétikai kérdéseket vetne fel. Ha anyázásra kerül majd sor (és nem is vitás, hogy kerül), akkor ez már régen nem a zenéről szól majd, hanem ideológiáról.

106 megjegyzés:

  1. Azért nem... mert már nem értjük... Majd ha Xavér is ilyen idejét múltja lesz, Őt sem szeretjük. ...

    De egyátalán nem múlta idejét!... -és kacsintok...

    VálaszTörlés
  2. Talán szentségtörés, amit írok, de tisztán a magyar népzenét már én sem szeretem. Pontosabban: nem értem. Mert a globalizált agyammal nem akarom elhinni, hogy tényleg olyan egyszerű gondolatokat közvetít, mint amit hallok. Többet akarok felvenni belőle és azt nem találom. Amint adnak hozzá valami pluszt (modernebb módon hangszerelik, vagy épp Te illeszted bele valamelyik improvizációdba), máris emészthetőbb nekem.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Xavér, szerintem népzene és népzene közt azért nagy különbség van. Egyáltalán nem mindegy, ki "műveli", valóban művészi szinten. Én is hallottam már olyat, melytől nem csak a fülem, de a lelkem is sajgott, de nemrég egy Herczku Ágnes és barátai koncerten közénk jött jóvoltukból a mennyország varázsa.

    Az orgona-muzsikával is csak így van... Van, ki fejlődésre képtelen, s a zenéjében is csak önmagát szereti, s van ki alázatosan átadja magát... Tehát véleményem szerint nem magával a bizonyos muzsikával van baj, hanem azokkal, akik közvetítik.

    VálaszTörlés
  4. Keszthely nagyon is város, meg különben is : KESZTHELY, AZ KESZTHELY, nem kell hasonlítani máshoz....((((( Meg végül is, ha Festeticsnek megfelelt, akkor talán a XXI. század embere is jól tudja magát érezni!!

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Az igazi népzene valóban korszerűtlen,bár tapasztalatom szerint mégis nagyon sokan szeretik.
    Kíváló muzsikusok és énekesek képviselik, magas szinten művelik ezt a műfajt, őrzik hagyományait és adják tovább értékeit, szerettetik meg az ifjúsággal is.
    Tegnap hallgattam a CSÍK Zenekart élőben, elementáris erővel hatott a közönségre, természetesen rám is. Megfelelő feldolgozásban és hangszerelésben,előadásmódban igenis élvezhető és szerethető a népzene.

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  8. Oktober 24-en, az Amerikai Egyesult Allamok Nyugati Partjanak idozonaja szerinti hajnali 7 ora 27 perckor predictiodnak megfelelon megjelent az elso nem nepzenere iranyulo localpatriota antireaccio.

    (Xavier, kenyelmes fauteuil-embol, Delnyugat-Europa kellemes, kora novemberi napsuteseben observalni az eszakkelet szellemi kozelharcait, s neha a klaviatura gombjai altal meg egy-egy konnygazt is hajitani e virtualis piacter hajtepo tomegverekedesebe igazi elmeny. A kor informatikai felkeszultsege lehetove tesz egy korabban ismeretlen emigratiot. Selectiven vehetek reszt a legactualisabb magyar tarsadalmi problemakban kedvemhez es idomhoz igazitva, ami megengedi a neha fajon hianyzo "Hungaricumok" gyors es azonnali potlasat. Olyan ez a Blog-Megjegyzesek viszony, mint a vasarnapi vasarter: az istenszagu, tomjenezett catedralisbol eppen kilepo hivek pucolt tyukok, fuldoklo pontyok es krumpliszsakok kozott a piacteren a puspok unnepi predikaciojat ertelmezik-velemenyezik.)

    VálaszTörlés
  9. Jaj , Xavér, az igazi népzenében van valami olyan tökéletes egyszerűség, ami szíven találja az embert....emlékszem egyszer messze a hazámtól szenvedtem a honvágytól és véletlenül:) volt nálam egy Sebestyén Márta Muzsikás együttes kazetta...hányszor hallgattam meg sírva, nem hiszem, hogy akkor másfajta zene közelebb tudott volna kerülni hozzám...

    VálaszTörlés
  10. Mivel a népzenéről való véleményemet nem szeretném indoklás nélkül hagyni, ezért kéretik mindenek előtt meghallgatni a nagynevű Muzsikás együttes egyik koncertfelvételét:

    http://www.youtube.com/watch?v=vBXIFLGM5Qo&feature=related

    E felvétel tartalmazza mindazon stílusjegyeket (a Muzsikás ennek a stílusnak paraméterei között egyébiránt nagyszerűen játszik), amely alapján azt mondom, hogy a műzenén pallérozott fül számára ez a fajta muzsika semmitmondónak, barbár módon egyszerűnek és főleg hamisnak hallatszik. De ugyanennek a fülnek számára legalább olyan értelmezhetetlen hangzavar az eredeti bolgár népzene is:

    http://www.youtube.com/watch?v=Pm7oDjFnAeo

    A francia népzenei részlet sem sokkal izgalmasabb, a harmóniai váza szánnivalóan egyszerű, de legalább ott volt akkora hatása a műzenének a népzenére, hogy behangolják a hangszereiket:

    http://www.youtube.com/watch?v=SmIMX0X_b6w

    Talán nem véletlen, hogy a nagy Debussy egyáltalán nem nyúlt a népdalokhoz, és a legkevésbé sem érdekelte a népzene. Nálunk a Kodály-Bartók-Lajtha vonal elsősorban is a német zene dominanciájának megtörésére használta a népzenét, amelyet a későbbiekben már olyan német zenei eredetű muzsikusok, mint Weiner Leó is kötelező érvényűnek tartottak önmagukra nézve. Nálunk a függetlenség szimbólumává tették a népzenét, hiszen műzenénk szinte alig akadt az 1880-as években.

    És még egy gondolat Keszthely-ügyben: sértődöttség nélkül tessék felsorolni az utóbbi esztendő 10 jelentős koncertjét, 10 jelentős színházi előadását, 10 jelentős kiállítását. A kastély-múzeumon kívül kéretik felsorolni legalább 5 jelentős, országos érdeklődésre is számot tartó múzeum. (Gondolom, a vicc kedvéért sem írnátok ide a Kínzó-múzeumot, vagy az Erotika-múzeumot.) Továbbá kéretik legalább 10 jó étterem neve is, amely egy európai utast nem kényszerít azonnali menekülésre. A tények makacs dolgok, nemigen lehet övön alul simogatni őket. Szeretném, ha meggyőznétek, hogy csak én látom rosszul, Keszthely egy remekül prosperáló, izgalmas, európai kisváros.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Xaver, a magyarokba a Kodály-módszer szerinti ének- és zeneoktatás belenevelte a népzene szeretetét. Zenetagozatos iskolában hat éves korunktól heti 10-15 órában a zeneelmélet és zenetörténet mellett leginkább népzenével foglalkoztunk, a klasszikus képzést pedig hangszerórákon kaptuk. A népzene fontos szereplője volt legfogékonyabb éveinknek.

    Akik nem zeneiskolába jártak, azok heti 1-2 énekóra során kapták ugyanezt, persze jóval kisebb adagban. Summa summarum: ráhangolódtunk a népzenére, a fenti reakciókból is leszűrhető, hogy mennyire :-)

    Borzasztóan szeretném megérteni, hogy te miért nem tartod fontosnak.
    Hamisan játszák, vagy rossz a feldolgozás? Ez emberi hiba, szegény népzene nem tehet róla. Felhasználták különböző politikai célokra? Ez is emberi hiba.
    Nagyon szeretném megérteni, hogy szerinted a népzenében - nem a sallangokban, amiket ráaggattak így, vagy úgy, hanem magában a zenében - mi kivetnivaló van, vagy miért tartod értéktelennek? Azért érdekel, mert még a végén az is kiderülhet, hogy te látod jól, és mi valamiféle agymosáson mentünk át gyerekfejjel. Ki tudja?

    VálaszTörlés
  12. Andi, kedves, fentebb ,megtalálod a linket, ahol a Muzsikás együttes játszik. Namármost: ha ilyen siralmasan intonálna egy operaházi hegedűs, másnap kidobnák az állásából. A népzenében ez viszont nem csak megengedett, hanem elvárt. Nincsen két fülem, hogy az egyiket beengedjem kegyeleti alapon, míg a másikat elutasítsam a jó hallás nevében. Van erre egy nagyszerű példa: a Ghymes párját ritkítóan szépen játszott el egy népdal-feldolgozást, íme:

    http://www.youtube.com/watch?v=OQIy-s5svew

    Ugyanezt a népdalt így adták elő autentikusan:

    http://www.youtube.com/watch?v=0ivTHcZ-J-Q

    A Ghymes csodája (és valljuk be őszintén, színtiszta műzenéje) után nem jajdulsz fel ettől a fals citerától, hamis énekléstől? Csodálnám.

    VálaszTörlés
  13. A magyar nepzene eppen olyan, mint a magyar nepmese. Gyermekkoromban rettegtem a Jancsi es Juliska cimu hidegveru, kegyetlen, magyar terror-nepmesetol, egesz ejjeleket toltottem a paplanom ala burkolodzva hidegrazassal azon rettegve, hogy a boszorkany mikor lep be a szobam ajtajan, hogy elvigyen a bajos, tunemenyes kalacspalotajaba felhizlalni, mint a malacokat, hogy aztan jol befaljon. Valamiert a magyar kozertelem fektelenul sotet es szomoru, pesszimista, alvilagi borzongas, ahol a nap sosem sut ki, mindenki sajong es jajong, sir es panaszkodik, fajlal es kinlodik, s az orom tokeletesen ismeretlen fogalom. Ez a magyar folklor minden teruletere igaz, amitol csak a cigany kultura alkotasai utnek el humor- es optimizmus erzekben. Nem tudom, hogy a mas nepeknek milyen a nepzeneje, nem is igazan van az ma eloterben, hacsak nem egy-ket tavolkeleti exoticum chill-out feldolgozasaban.
    Az pedig komoly baj, hogy ha arra alapozzuk az izlesvilagunkat es ertekiteletunket, magyaran egesz szemelyisegunket, amit nehany rosszul kepzett es rosszul kepzo altalanos iskolai, szanalmasan muveletlen es eredetietlen pedagogus rank eroltetett a szocializmus iskolapadjaiban. Azon, amit "tanitottak", tul kell lepni. Surgosen. Csak mert Bartok ugy gondolta, hogy nagyszeru, amit tett es velt, nem feltetlenul kell kotelezoen egy egesz nemzetnek vele tartania es hajlongani-bologatni nehany rossz izlesu falusi dalgyujtemenye elott.

    Keszthely tekinteteben pedig vilagos, hogy Magyarorszagnak egyetlen igazai europai lepteku varosa sincs. Meg Budapest sem az. Nem vibral es szikrazik benne az elet, kultura, tudomany, Europa, hanem luktet az ideg. Ha valaki szereti Keszthelyt, akkor tiszteletben tartjuk az erzeset, csak azt ne kerje a publicumtol, hogy higgyuk el, Keszthely Singapore-t meghalado, zsongo vilagvaros. Magyarorszagon a varos titulust, mint minden egyebet is, komasag alapjan osztogatjak. Keszthely masik szerencseje pedig az, hogy az orszagnak nincsenek millios varosai, csak egy ketmillios fovarosa. Statisztikai alapon varosnak kell tekinteni az olyan falvakat, amelyek lelekszama aranyossagi alapon belefer a fovaros-falu halmazmetszetbe. Barmely nagy europai orszagban Keszthely maximum telepules, a varos fogalom eleresehez legalabb tiz Keszthely kell, ha nem tobb.

    VálaszTörlés
  14. Tökéletesen igazad van, Xaver, valóban felszisszentem.
    Közben pedig arra is rájöttem, hogy nem egy malomban őröltem eddig veled népzene-témában.

    Ezek szerint Téged nem a népzene dallamvilága taszít, hiszen egy igényesen előadott feldolgozás ellen nincs kifogásod; azt nem szereted, amit manapság "népzene" címen tálalnak az embereknek. Ezzel teljesen egyetértek, a hamis, igénytelen muzsikát én sem szeretem.

    Köszönöm, hogy szakítottál időt és válaszoltál.

    VálaszTörlés
  15. Bartók Béla: Mi a népzene?

    A parasztzenéről: "...itt elég legyen arra rámutatnom, hogy ez a fajta zene tulajdonképpen nem más, mint városi kultúrától nem befolyásolt emberekben öntudatlanul működő természeti erő átalakító munkájának eredménye.

    Ezért ezek a dallamok a legmagasabb művészi tökéletesség megtestesítői. Valósággal példái annak, miként lehet legkisebb formában, legszerényebb eszközökkel valamilyen zenei gondolatot legtökéletesebben kifejezni.

    Azt persze nem hallgathatom el, hogy aránylag kevesen becsülik ennyire ezeket a dallamokat. Éppen a tanult zenészek nagy része – valljuk be: a konzervatív hajlamú része – nemhogy becsülné, hanem egyenesen megveti ezt a zenét. Ami nagyon természetes is. Mert aki megszokott sablonoknak a rabja, az persze hogy érthetetlennek és értelmetlennek fog minősíteni mindent, ami ettől a sablontól akár csak egy szemernyire is eltér. Nem fogja az megérteni a mégolyan egyszerű, világos és közvetlen dallamot sem, ha nem illik bele az ő elképzelésébe. Amelyik muzsikusnak vagy amatőrnek zenei gondolkodása egyes-egyedül a tonika* és domináns-hármas* változására támaszkodik, ugyan hogyan tudna az ilyen ember ezeken a primitív dallamokon eligazodni, olyan dallamokon, amelyekből például az összhangzattani értelemben vett domináns* egyáltalán hiányzik. Ezeknek lelki világához sokkal közelebb áll a népies műzene; mert a népies műzene szerzői közhelyektől és elcsépelt sablonoktól egyáltalán sohasem idegenkedtek.

    Eddig többször használtam ezt a két jelzőt: paraszti és primitív. Nehogy félreértsenek, én ezt a két jelzőt egyáltalán nem lekicsinylő értelemben használom. Sőt éppen ellenkezőleg: mind a kettővel valami salaktól mentes, ősi, ideális egyszerűségre akarok rámutatni.

    *

    A magasabb műzenében úgyszólván mindig voltak népzenei hatások. Hogy túl messzire és alig ismert korokig ne menjünk, elegendő Bach zenéjében a koráldallamok* szerepére gondolnunk.

    A XVII. és XVIII. század Pastoral-jai és Musette-jei tulajdonképpen nem mások, mint a dudán vagy forgólanton előadott akkori népi muzsikának utánzatai.

    Hogy a bécsi klasszikusok mennyire átengedték magukat népzenei hatásoknak, az köztudomású. Például Beethoven Pastoral-szimfóniájában az első tétel főtémája délszláv táncdallam, Beethoven nyilvánvalóan dudásoktól hallhatta ezt a témát talán éppen Nyugat-Magyarországon; dudazenére vall mindenesetre az egyik ütem ostinatoszerű* nyolcszori megismétlése, mindjárt a tétel elején.

    De tudatosan és tervszerűen csak a XIX. század egyes, úgynevezett ,,nemzeti” komponistái engedik át magukat népzenei befolyásoknak. Kezdi Liszt magyar rapszódiáival és Chopin Polonaise-jeivel és egyéb lengyel karakterű műveivel. Folytatják Grieg, Smetana, Dvořák és az akkori orosz komponisták, még határozottabban hangsúlyozva műveikben a faji karaktert...."

    VálaszTörlés
  16. Valami nekem azt súgja, hogy te is "valami ellen" írsz ilyen sületlenségeket a népzenéről. Bartóknak és Kodálynak elhiszem, hogy valami érték csak van a népzenében. Nem sok értelmét látom összehasonlítani az általad kifinomultnak tartott alkotásokkal, nem egy kategóriában versenyeznek. Szerény meglátásom szerint azért, mert valami egyszerű, még lehet nagyon jó és értékes. Sőt.

    VálaszTörlés
  17. Repülőgépvezetőként azt hiszem nagy bajban lennék, ha, bár a sugárhajtómű hatszázötven paraméterét ki tudom számolni, elfelejteném, hogy bizony bármiféle hajtómű nélkül is lehet repülni. :)

    VálaszTörlés
  18. A magyar népzenében számomra több minden van, mint amit bármely komolyzenei műben megkaphatnék. Szerintem ha valaki így nyilatkozik a magyar népzenéről, az nem ismeri eléggé. Másrészről ez a mi kultúránk, nem lehet megtagadni, ezért vagyunk azok, akik.

    VálaszTörlés
  19. Xavernak igaza van abban, hogy X-zene rendszere szemszögéből Y-zene értelmezhetetlen. Ez így van az ún. művelt zenén belül is. Mozart zenei rendszere szemszögéből Stravinsky zenéje zagyvaság. Nekünk meg, akik megismertük Stravinsky rendszerét is, nem az, hanem igenis magas szintű zene. A népzene rendszerét megismerni legalább annyira nagy feladat, mint a komolyzene egy-egy stílusában otthonosan mozogni. Ehhez nem elég a Zeneakadémia klasszikus szakainak jelenlegi képzése keretében nyújtott pár óra. Ha meg nem vagyunk otthon a népzene saját rendszerében, félő, hogy nem népzeneként hallgatjuk, s ezért félreértjük. Ahogy Stravinskyt is félreértenénk, ha Mozart-zeneként akarnánk receptálni.
    A népzenét jórészt már a népzenei revival mozgalom egy jelentős része is félreérti, és félreértve interpretálja. Így nem csoda, ha a komolyzenén nevelkedettek ritkán találkoznak "igazi" népzenével. A nyugati divatos szórakoztató zene kizárólagos hívei meg saját ismert zenéjük modorába átdolgozva kívánják hallgatni a népzenét, mert ők meg csak azt a zenei rendszert ismerik, annak paramétereit kérik számon minden más zenétől. Olyan kort élünk, amikor nem a közönség képezi magát, hogy felérjen egy magasabb minőségű zene szintjére, hanem elvárja, hogy azt butítsák le az ő képzetlenségi szintjére.
    Persze sokan vannak jól tájékozottak, sokan ismernek többféle zenei rendszert, s ők így közelebb jutnak az igazsághoz, de senki sem ismerheti az összes létező zenei rendszert, s így senkinek sem tetszhet a világ összes jó zenéje.
    Szóval ha Stravinsky zenéjét valaki tudná mozartosítani, akkor az jól megfelelne a Mozart korebeli bécsi udvarban, de ez elég nehéz feladat lenne. Talán ilyesmire is csak egy Mozart vagy Stravinsky kaliberű szerző lenne képes, egy képzelt oda-vissza utazást téve a századok között. Így a népzenéhez sem mindegy, hogy ki nyúl hozzá, ha azt annak saját rendszeréből egy másikba akarja beemelni. Többen vannak azok, akiknek ez nem sikerül, mint azok, akiknek igen. Az internet pedig egyenlő esélyt ad a selejtnek és a minőségnek, így nem könnyű a selejtes zenék tömegéből kibányászni az igazgyöngyöt.
    Pávai István

    VálaszTörlés
  20. "rövid ideig érdeklődik is iránta"

    Ez a mondat azt hiszem sok mindent megmagyaráz.

    A népzene véleményem szerint összetettebb annál, hogy egy rövid National Geography műsor vagy egy youtube video alapján kerüljön megítélésre. Ráadásul arra hivatkozva, hogy nem játszák jól. Komolyzenei darabokat is lehet tragikusan játszani, ez mégsem a darabokat minősíti (vagy tévedek?).

    Szóval ez az érvrendszer nekem egy kicsit dülöngél.

    VálaszTörlés
  21. "Véleményem szerint a komor ómagyar időkből szinte semmit nem tudunk már meríteni, mint ahogy az afrikai törzsi táncok, vagy más barbár népművészet sem gyönyörködteti ízlésünket. A művelt kor embere bele-belenéz az ilyenbe, ha a National Geography műsorában látja, rövid ideig érdeklődik is iránta, de aztán végez vele, és maga mögött hagyja."

    http://www.youtube.com/watch?v=mM6Z0Lu2z3o

    No comment.

    VálaszTörlés
  22. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  23. Xavér, nov 13-án szívesen látlak a Trafóban az indiai Gundecha Brothers koncertjén, dhrupadot játszanak, ez a zenei stílus, amiről a legrégebbi feljegyzés van, több, mint 2000 éves. Nagyon primitív, majd meglátod :D

    Egyébként arról, mi primitív, és mi triviális, arról is beszélhetünk.

    Mint zenész és koncertszervező, vállalok egy vitát a "primitív" zene értékeiről, van néhány szakkönyvem is a témáról. De sokat is utaztam, élőben hallgani általad lebecsült zenéket. Természetesen az európai klasszikus és kortárs klasszikus irodalmat is ismerem, ez ne legyen gond...Üdv, Halmos András

    VálaszTörlés
  24. Köszönöm a többi népzenész nevében is!!
    http://beja-fiddle.blogspot.com/2010/10/mert-nem-szereti-nepzenet.html

    VálaszTörlés
  25. Tökös gyerek vagy Xavér, hogy egy ilyet le mertél írni, tudván, hányan fognak támadni emiatt, és hányakat sérthetsz meg.

    Minden állításod helytálló, de érveket bármi ellen lehet felhozni. Amit a népzene ellen felhozol fele csupán találgatás. Mi van akkor, ha Bartók tényleg szívesen gyűjtött, és élvezte ezt az egészet? És nem csak a német zene ellen tiltakozott? Megragadta az, hogy láthat egy furcsa világot az utolsó órájában?

    Megértem azt, hogy városi művelt emberként ezzel nem tudsz mit kezdeni, de hidd el, vannak az életnek olyan dimenziói, amelyeket te nem ismersz, és amelyeket nem is lehet máshogy kifejezni. Amikor az egyik dal arról szól, hogy a srác épp fűzi a csajt, hogy nem járna hozzá hidegben esténként a hosszú sáros utcán keresztül, ha nem szeretné annyira...ez engem megfog. Látom a srácot, amint otthon van a téli estén, eszi a fene a csaj után, de kinn szar az idő, messze van a csaj, esik, el fog ázni, csupa dzsuva lesz a csizmája. És mégis elindul. Ugatnak a kutyák, alig lát valamit mert nincs lámpa, és a csaj meg nem adja be a derekát. Ez szerintem szép és őszinte.

    Igazad van, egyre kevesebb az olyan ember, aki ezt átélte, aki tapasztalhatta ezt a falusi létet, aki falun nőtt fel, akinek a nagyszülei és szülei még tudnak ilyenekről mesélni, akinek tele van az élete olyan nyomokkal, melyek ebből a letűnt világból jönnek. Én szeretem hallgatni nagyapám citerajátékát, amibe lehet belekontárkodik egy tüzelő szuka a szomszéd udvaráról, és a kutya teljesen más hangnemben tüzel, rosszul intonál, de nekem így is jó. A lét egy teljesen más aspektusáról szól ez az egész. Nem arról, hogy Bach vagy Telemann, ki a jobb. Két teljesen más világ, és a primitív paraszti kultúra is rejt magában annyi drámát, annyi mélységet, színt, hogy annak az eltűnése, azaz ma már csak a nyomainak az eltűnése a világ sokszínűségét csorbítaná.

    A barokkra is lehet ideológiát gyártani, hogy az is egy korszellem hatására jelent meg, hogy az is csak ezért meg azért olyan, amilyen, így a vibrátó úgy a bélhúr, de felesleges. Vagy ugyan úgy mondhatnám, hogy Wagnernek nincs értelme, mert egy operájához 2-3 év felkészülés szükséges, amit nevezhetnék elitista időpazarlásnak, sznob önkínzásnak, az ingyenélők passiójának, aminek nincs értelme, a társadalom tömegeire nem hat, a köztudatban nincs benne, az emberek jólétéhez, erkölcsi-szellemi fejlődéséhez nem járul hozzá, egy minimálisan szűk réteg igényeinek felel csak meg, így Wagner annyit is ér, amennyit a mai világnak ad. Ezt persze nem így gondolom, mert nem vagyok annyira szűklátokörű elitista, de sajnos én se bírom Wagnert meghallgatni. Mégse írok cikket arról, hogy Wagner nem ér semmit, és el kell törölni a nyomait is, helyt adva valaminek, aminek van értelme.

    Ugyanakkor nem tudok közösséget vállalni a táncházmozgalommal sem. Az én családom és az életem is millió szállal kötődik ehhez a primitív világhoz, és az a világ nem a pesti táncházak városi közege, egy szubkultúra a krisnások és a tarsh punkok mellett, én a pesti táncházmozgalom miatt hagytam fel a néptánccal, mert ugyan annyi hamis gondolatot kaptam ott, mint amennyit te ide leírtál, csak más előjellel.

    VálaszTörlés
  26. Dehát ezekre a zenékre

    TÁNCOLNI KELL!

    Egészen más helyzet.

    VálaszTörlés
  27. Kedves Beja, tisztelem a munkát, erőt, energiát, amit a népzenének szenteltél, de ne vedd személyes sértésnek, ha más nem szereti, hisz neki épp annyi joga van nem szeretni, mint Neked szeretni. Én jogász vagyok, és én is sok évet tettem bele az életemből, de nem sértődöm meg, ha valaki azt mondja, hogy nem szereti a jogot. Ettől kerek a világ.

    VálaszTörlés
  28. Huh. Azért ez elég kemény, visszakézből alcsonyabbrendűnek és értéktelennek titulálni valamit azért, mert nekem nem tetszik... A magam részéről akinek pl. az alábbi felvételekről a "sötét" "semmitmondó" és "primitív" jelzők jutnak eszükbe, azt leginkább sajnálni tudom... Nekem vegytiszta őserő.

    http://www.youtube.com/watch?v=AX4Tk-pzEeM

    http://www.youtube.com/watch?v=KKd-PwfQB0o

    http://www.youtube.com/watch?v=6EM393tfdgI

    VálaszTörlés
  29. Tisztelt Menuette!
    Köszönöm megnyugtató szavaid!
    "Ha anyázásra kerül majd sor (és nem is vitás, hogy kerül), akkor ez már régen nem a zenéről szól majd, hanem ideológiáról." Csak ezzel van bajom, meg az eleve elutasítással... Egy zenésztől!! Ég (zenéje) a Föld (zenéje) ellen. Ettől kerek a világ.!?...

    VálaszTörlés
  30. tuespetrus: Jancsi és Juliska nem népmese, a Grimm fivérek írták.

    VálaszTörlés
  31. Az olyan vérfagyasztóan eredeti és veszélyesen forradalmi gondolatok íróinak, mint az „egy ember lelkiségében megfér egymással a népzene és a komolyzene”, valamint az „orgonista orgonáljon”, ajánlom figyelmébe a „muzsika nemesíti a lelket” kérdéskört. Ezt még nem járták körül.

    VálaszTörlés
  32. a választ te magad irtad le, ha nem lett volna népzene, nem válthatta volna le a műzene, majd a művészi szintű kiművelt zene. a népzene mint nevében is benne van népi, nem feltétlenül hang hiba mentes, ezt nem is lehet elvárni a falusi paraszt bácsitól...mért baj az ha valaki csak szeretetből zenekedvelésből zenél? ha mindenki úgy tudna orgonálni mint te, akkor ki menne el a fellépéseidre? másfelől, amire ki szeretted volna hegyezni a mondandódat, az nekem olyan mint a kokárda viselés márc. 15-én. vannak akik nem viselik, nehogy mások azt higgyék, hogy ők is olyanok, mint azok akik viselik. ugy gondolom vannak jelképek és van zene, amit nem szabad, h polotika és ideoloógia befolyásoljon. ha te utálod a népzenét, mert azokra emlékeztet, akikkel nem akarsz azonosulni, már befolyásoltak, elhasználták a közös kincset saját célra...keszthelyen egyszer voltam szép volt, de nem költöztem oda. te odaköltörztél valamiért, de negativ dolgokat irsz róla, ha nagyvárosi létre vágysz költözz new yorkba ott biztos pörgősebb lesz.

    VálaszTörlés
  33. SZTROVACSEK BARÁTAIM,,,

    PRIMITÍV INDULATOK, PRIMITÍV RITMUST, EGYSZERŰ DINAMIKÁT,CSONKA HARMÓNIÁT KÉPESEK CSUPÁN GENERÁLNI,,,CSAK A KIMŰVELT EMBERFŐ, A TANULTSÁG,
    FELKÉSZÜLTSÉG, TALENTOM ALKALMAS A DIVINE PROPORTIO KÖZELÉBE JUTNI,,,

    VálaszTörlés
  34. Érdekes, ez az idézet is ama Csáth Géza írásból való, csak ez valahogy kicsúszott.
    „Milyen a kultúremberek artisztikus igényeinek természete? Olyan, hogy művészi kielégülés után vágyakozik. Mi elégít ki engem legjobban? Ha ez a művészet engem fejez ki, engem képvisel. Az én érzéseimet, gondolkodásomat, vágyaimat, akarásaimat. Mi jellemzi az én lelki tulajdonságaim természetét? Sok minden, de többiek között az, hogy magyar vagyok. Magyarok között éltem, magyarul beszélek, bizonyos speciális faji karakter van a gondolkodásomban, a hangulataim kapcsolódásában. Éppen ezért a művészetben is megkívánom azt a faji ízt, azt a faji jellegű megalkotottságot, mert csak az ilyen művészetre tudok egész lelkemből rezonálni. Csak az ilyen művészet képes engem magam kifejezni.”

    És ez is.
    „A népdal megtette a magáét, megtermékenyítette a zeneszerzők fantáziáját, elemeket, sőt lényeget adott egy faji karakterű zeneművészet megszületéséhez - a népdal mehet. Kultuszára nincs semmi szükség. Számon tartjuk, ismerni kell, de nem rágódunk rajtok lépten-nyomon. Ha kell, visszagondolok rájuk, mint a Biblia mondásaira, de nem hozom elő minden beszélgetésben, mert köztudomásúak. A népdal ilyenformán mindennapi kenyér helyett csak csemege a kultúrember zenei étrendjében. Ez a fejlődés, ez a haladás. Ezen nem lehet siránkozni, mert a síró hasonlít ama egyszeri emberhez, aki esküvőre részvétnyilatkozatot küldött.”
    Persze az, hogy valaki valamit leír, nem jelenti azt, hogy igaza is van. Aki a Biblia szerint rendezgeti az életét, annak az mindennapi kenyér. Miért ne lehetne a népzene a kultúrember mindennapi kenyere?
    Egyébként érdekes lenne a témáról egy kerekasztal beszélgetés a Művész Úr és tanult kollégái – pl. Kocsis Z, Jandó J, Kelemen B, Bogányi G. – között. Attól tartok, hogy kiderülne, hogy a Király meztelen, és Bach-ot sem érti.

    VálaszTörlés
  35. Kedves Ferenc, köszönöm, hogy önmagam helyett igazol engem. Mit is idézett Csáth úrtól? "Mi elégít ki engem legjobban? Ha ez a művészet engem fejez ki, engem képvisel. Az én érzéseimet, gondolkodásomat, vágyaimat, akarásaimat. Mi jellemzi az én lelki tulajdonságaim természetét? Sok minden, de többiek között az, hogy magyar vagyok. Magyarok között éltem, magyarul beszélek, bizonyos speciális faji karakter van a gondolkodásomban, a hangulataim kapcsolódásában. Éppen ezért a művészetben is megkívánom azt a faji ízt, azt a faji jellegű megalkotottságot, mert csak az ilyen művészetre tudok egész lelkemből rezonálni. Csak az ilyen művészet képes engem magam kifejezni."

    Érdekes kérdéshez érkeztünk. Csak a népdal adhatja meg a sajátságosan magyar faji ízt? Ha így lenne, akkor hová sorolja Erkelt, akinek vajmi kevés köze volt a népdalokhoz, mégis megkülönböztethetően magyar a muzsikája? Bizonyára ismeri Kegyelmed Leonard Bernstein bámulatos előadását Mahlerről, vagyis Mahler okán arról, hogy mitől is zsidós egy zene. Az ő olvasatában nem egy dallamtól lesz zsidó a zene, hanem egy sajátos hangulattól.

    Véleményem az, hogy egy faj zenei jellegét nem kizárólag a népdal alapozhatja meg, sőt. Nem egy érdekes tanulmány született már arról, hogy pont a Tavaszi szél c. népdalnak nagy valószínűség szerint gregorián az eredete. Pontosan Szabolcsi Bence állapította meg egykor, hogy 2-300 esztendővel ezelőtt városaink mentesek voltak a népdaloktól, viszont volt olyan urbánus muzsikánk, amely legalább annyira magában hordozza a magyar faji jelleget. És itt a lőcsei virginálkönyvre , a régi lantmuzsikára, vagy akár Esterházy herceg Ave Maris Stellájára gondolok.

    Ezek a műzenék, amelyeknek eredete a ködbe vész, hiszen muzsikus dinasztiák utaztak fel s alá Európában, olyannyira, hogy még a nagy J. S. Bach szépapja is pozsonyi molnáremberként emigrált a protestánsüldözések elől Thüringiába. Amikor ő a soproni Szent Györgyről elnevezett lutheránus templom tagja volt, már azokat a korálokat énekelték, amelyekre másfél évszázaddal később a nagy Johann Sebastian egész életművét felépítette, hiszen az 1672-es eisenachi korálkönyv 612 dallama közül több mint kétszázat már a magyar lutheránusok is ismertek. És furcsa módon a legtöbb korálnak az eredete a gregorián zenébe, vagyis nem a népzenébe nyúlik vissza.

    Vagyis csöppet sem gondolom, hogy egy nép faji zenéje kizárólag a népzenére alapozódhat, hiszen vannak olyan nagyon is magyar ízű komponisták, mint például a Debussy-tanítvány Antalffy-Zsiross Dezső, akinek az életműve oly jellegzetes magyar (olvassa csak el Csáth gyönyörű recenzióját róla), és szinte sehol nem talál benne népi dallamokat.

    Ráadásul veszélyes vizekre hajóznánk, ha azt akarnánk megállapítani, hogy melyik öregebb, a löcsei virginálkönyv, példának okáért, vagy mondjuk a Hull a szilva a fáról.

    Magyarországon erőszakosan próbálták minden magyar zene alapjává magyarázni a népdalt. És ez tömény politika volt. A valóságban a népzenén alapuló műzenénk csekély töredéke a magyar zenei emlékeknek. Amelyekhez a Mátyás udvarában felhangzó muzsika éppen úgy hozzá tartozik, éppen úgy, vagy talán még jobban a magyar faji jelleget fejezheti ki, mint egy népdal.

    VálaszTörlés
  36. A hozzaszolasok nalam teljesen olvashatatlanul jelennek meg, de szeretnem oket elolvasni, mielott erdemben irok valamit. Ezert most csak ennyit: igen kar es szomoru, hogy pont egy zenesz, egy alkotomuvesz inkabb ideologiat lat a nepzeneben mint esztetikai erteket.

    VálaszTörlés
  37. Kedves Varnus Xaver

    Nem kellene a zene szépségeit faji kérdésekkel keverni.
    A zene szerintem egyetemes kincse az emberiségnek,
    különösen a népzene.

    Szerintem művészemberhez nem méltó magtartást tanusítasz
    Ezt írtad: "Ha anyázásra kerül majd sor (és nem is vitás, hogy kerül), akkor ez már régen nem a zenéről szól majd, hanem ideológiáról."
    Ilyen előzetes hangulatkeltés a következő dolgokra utalhat (szerintem):
    >nem ismered megfelelő mélységben a témát : erre utal az, hogy az általad idézett Muzsikás együttes felvételét(
    http://www.youtube.com/watch?v=vBXIFLGM5Qo ) elrettentő példának hozod ide
    Ellentmondás is van benne:
    "a Muzsikás együttes nagyszerűen játszik), " de " ez a fajta muzsika semmitmondónak, barbár módon egyszerűnek és főleg hamisnak hallatszik"
    >pártfeladatot hajtasz végre
    >provokátor vagy

    Nem tudom, melyik az igaz, de egyik sem hízelgő

    Mielőtt megtagadnánk talán a világon egyedülálló népzenei örökségünket, egy előre látó gondolat:

    „Mi lesz a jövő? Tündérkert,
    vagy pusztaság? Rajtunk áll.”
    (Kodály Zoltán)

    VálaszTörlés
  38. Barátaim, ezidáig tényekkel, idézetekkel érveltem. Az, hogy közületek egynéhányan az anonimitás csuklyájába burkolódzva személyeskednek ("pártfeladatot hajtasz végre, provokátor vagy, nem tudom, melyik az igaz, de egyik sem hízelgő" avagy "attól tartok, hogy kiderülne, hogy a Király meztelen, és Bach-ot sem érti") ugyan nem lep meg, hiszen csak bele kell olvasni bármely más hazai fórumba: ebben az országban egynémely hozzászólók azonnal letérítik a beszélgetés fonalát a tények és a szakmaiság útjáról; mintha az egésznek az alján egy sértett magyar öntudat lebegne, amely mindenfajta szakértelmet figyelmen kívül hagyva csakis nemzetárulókra és hazafiakra osztja az országot, harmadik kategóriát nem ismerve.

    Ezzel nem lehet vitatkozni. Ezt a deformitást már Márai is megemlítette 1946-os, Ami a naplóból kimaradt c. könyvében.

    Hogy összefoglaljuk tehát:

    1. A Muzsikás együttes hamisan játszik. Jól, hiszen ez a stílus így várja el tőlük, vagyis a házifeladatot kitűnően megoldják. Ám nekem változatlanul egy párnyi fülem van, amely, ha az Operában a Trisztánt hamisnak hallja, mert hamisan játszik a zenekar, akkor a Muzsikást sem tudja nem hamisnak hallani. Ezügyben minden egyéb csak mellébeszélés és ideológia. Vagy pedig kérvényezzétek a Szent Tehén Tanácsnál az ideológiai eredettel való hamisan játék törvényi oltalmát, és akkor kerülgetjük a XXI. század világában és metropoliszaiban a Szent Tehenet. De azon se csudálkozzatok, ha egynémely ravasz operaházi muzsikus, kihasználva összeköttetéseit (mert hiszen mégiscsak Móricz Rokonjainak az országában vagyunk), eléri majd a Szent Tehén Tanácsnál, hogy ezentúl Wagnert és Mozartot is lehessen hamisan játszani az Operában, mert hiszen történelmi múltját tekintve az is lassan Hungarikummá válik.

    2. A Ghymes zenekar nem játszik hamisan, gyönyörű a népdalfeldolgozásuk (mint ahogy gyönyörű Kodály Páva variációja is), míg az ugyanazt citerakísérettel eljátszó dalárda elviselhetetlen. (Példák fentebb hallhatók.) Éppen ilyen gyönyörű, amikor Szabó István filmjében, a Napfény ízében eléneklik az egyébként gregorián eredetűnek tartott Tavaszi szelet.

    3. Ha Csáth kritériumát vetjük fel ("Mi elégít ki engem legjobban? Ha ez a művészet engem fejez ki, engem képvisel. Az én érzéseimet, gondolkodásomat, vágyaimat, akarásaimat."), ne áltassuk tovább magunkat: hol fejezi ki ma már a népdal ezt a népet? Láttatok ti népet mostanában? Közelről? Mi üvölt a vidéki kőművesek rádiójából malterozás közben? Nem ezerszer inkább Pressert vagy Annie Lennoxot hallgat egy pesti orvos vagy mérnök, amikor hazafelé araszol az esti dugóban? Hallottatok egyetlen pesti autórádiót, jártatok-e egyetlen 24 órás boltban vagy étteremben, ahol népdalokat hallgatnának? Pedig technikai lehetőség bőven akadna hozzá, és még a szörnyszülött Artisjusnak sem kellene jogdíjat fizetni érte. Barátaim, álomvilágban éltek: ez a nemzet lélekben már olyan távol él a népdaloktól, mint a nyereg alatt puhított hústól. Mert a XXI. század emberét az fejezi ki, ami neki és róla szól, az ő mostani szavaival, szlengjével és világképével. Bach ezért érvényes még most is, és Lavotta verbunkosait ezért söpörte el a kor.

    És mielőtt sértett nemzeti öntudattal újfent lenemzetárulóztok-mégbachhozsemérteztek, olvassátok el Esterházy egykori mondatát, hátha ettől a kezetekben hadonászó műanyagkardocska (Made in China) visszasiklik majd a hüvelyébe: „Ha a tollam hegyére piros-fehér-zöld pántlikát kötök, avval ugyanúgy nem lehet írni, mintha sarló-kalapács lenne ott, vagy sábeszdekli. A tollam hegyén a tollam hegye kell legyen – meg egy kevés ténta. A kokárda helye a szív fölött van kijelölve.”

    VálaszTörlés
  39. Kedves Xavér! Azt hiszem elég nagy a világ, úgyhogy elférünk benne mindnyájan. Te is a véleményeddel, én is az enyémmel. Az, hogy te hogyan gondolkozol és érzel a zenével kapcsolatban, az a személyiséged része. Véleményed által téged ismerhetlek meg jobban és nem mindig azt, amiről véleményt alkotsz. Ha zavar bennünket valami a világban, az azt is jelentheti valami dolgunk van azon a téren, megoldandó problémánk magunkban, magunkkal. Ha valaki támadásnak veszi véleményedet, az azt jelenti: ő támadható. Ha komolyan vesz, akkor figyel rád, fontosnak tartja a véleményedet, ha hat rá, amit mondasz, akkor ennek az az oka, hogy az ő lelkének egy része rezonál a te lelked egy részére. Aki ellenkezik és kikéri magának, lehet, hogy figyelemhiányban szenved, méltatlannak érzi az életet, hogy ami az ő szíve csücske, arról Xavér (akivel egyébként szimpatizál) így nyilatkozik. De miért baj ez? Ha jól meggondoljuk ez csupán egy csepp a lét nagy óceánjában. Érdekes dolog zenéről beszélgetni, akár ilyen felvetés apropóján is (persze belátva tévedéseinket), de én pótcselekvésnek érzem (az, hogy most írok, bevallom ez is pótcselekvés) és még valami...szerintem nem méltó hozzád, a jövőben inkább másra fordítsd az energiáidat.
    Üdv: Szabolcs

    VálaszTörlés
  40. XAVÉR BARÁTOM,,,

    - NEVER MIND,,,A ZÖM MÉG AZ ALAPKÉRDÉST SEM ÉRTI:),,,,MIKÉNT IS TEHETNÉ...!? :)
    - A KLASSZIKUS ÉRTÉKEK ÉRTHETÉSE, MÉG EGY
    ÖSSZEVETÉSBEN IS DÖNTŐ MÉRTÉKBEN ADOTTSÁG FÜGGŐ,,,- SZUBJEKTÍV VÉLELMEM, HOGY A NÉPZENE,
    ARCHÍV, A ZENEKULTÚRA MUZEÁLIS ELEME, TEHÁT
    EKKÉNT ÉRDEMES CSUPÁN KEZELNI,,,A HELYÉN...
    VALÓSZÍNÜLEG OLY MÓDON, HOGY AMILY' MÉRTÉKBEN
    KÉPES KLASSZIKUS ÉRTÉKKÉ VÁLÓ ZENEI MŰVET GENERÁLNI S ABBAN EGYFAJTA KATALIZÁTORKÉNT
    MEGJELENNI, LEHET ÉRTÉKKÉPZŐ SZEREPE,,,TALÁN
    NEM IS ÉRDEMES ÖSSZEHASONLÍTÁSBAN VERSENYEZTETNI
    MÁS MŰFAJBAN-súlycsoportban,,,,HA MARADANDÓAN
    MEG TUD JELENNI-MARADNI PL. BARTÓK :ZENE HÚROS-, ÜTŐHANGSZEREKRE ÉS CSELESZTÁRA - ABSZTRAKT
    GYÖKEREKÉNT - VAGY A MIKROKOZMOSZBAN, HÁT HADD TÖLTSE BE SZEREPÉT,,,NO HADD :)
    DE ÖNMAGÁBAN A NÉPZENE A VÁJTFÜLNEK ALIGHA AD TÖBBLET ZENEI ÖRÖMET,,,
    S EBBEN, AKÁR NYUGODTAN TÉVEDHETEK IS ...:)

    VálaszTörlés
  41. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  42. A fiatalok többségét (30 alatt) nem érdekli a népzene, nincs nemzet tudatuk se.

    10-ből 8-an bármelyik pillanatban hajlandóak elhagyni az országot, ha kapnak egy jó munkát az EU-ban, Kanadában, Japánban. Nekik egyedül a családjuk és a barátaik hiányoznak, no meg a magyar ételek, ez jelenti nekik Magyarországot, nem a népzene. Ez egy öregedő generáció vitája.

    Szerintem túl komolyan veszitek a népdalokat. Megvan a helye a népek zenéinek, és ha azokat valaki hamisan játsza, ugyanolyan vétek, mint Bachot hamisan játszani. De azt ne mondd, hogy Beethoven, Bach vagy Mozart darabjai között nincs olyan, amit ne utálnál. Egyébként egyetértek Xaver a szavaiddal, de kicsit úgy tűnik, mintha unalmadban az első utadba kerülő kőbe rúgtál volna bele..

    VálaszTörlés
  43. Kedves Xavér!

    Megrökönyödve olvastam a bejegyzésedet, amit blog indító gondolatnak szántál. Sajnos téged nem érintett meg a paraszti gondolkodás nemes egyszerűsége, ami számos esetben, nem is olyan egyszerű.
    Mielőtt ilyet írsz, nézz körbe a mai népzenét játszó zenekarok színes palettáján, mert nem csak a Muzsikás és a Sebő zenekar van rajta, mint 25-30 éve. Olyan témában írtál véleményt, amiről igen csekély a tudásod. 20 éve játszom, tanulom és most már tanítom is a kísérő hangszerek helyes használatát a népzenében. (brácsa, bőgő és harmonika) Ha gondolod, szívesen küldök neked olyan gyűjtéseket, amelyek nem hamisak és nem egyszerű és primitív dallamocskák hangzanak el. De, mint Pávai István tanárúr, és kollégám írta, először, ahogy Bachot is a magadévá tetted és tudsz az ő rendszerében gondolkodni, ürítsd ki a fejed és próbáld meg a saját rendszerében értelmezni amit hallasz.
    Írom ezt úgy neked, mint népzenész, népzene tanár, és népzene feldolgozásokat is játszó zenész.

    http://boby-boblog.blogspot.com/

    Bobár Zoltán Boby

    VálaszTörlés
  44. Nagyon sokszínű és sokszereplős a népzenei életünk, mint Boby is írta, de ha már a Muzsikás együttesről szó esett, a napokban tartott Bartók és a népzene koncertjük is mutatja,
    Jandó Jenő részvételével, hogy a művészet és az ismeretterjesztés legszebb példái közé tartozó az előadást tartottak,
    és cáfolva Vera
    "Ez egy öregedő generáció vitája." megjegyzését, nagyrészt fiatalokból állt a hallgatóság
    (kb. 3 éves kortól).
    Az egyre szaporodó táncházak is fiatalokkal vannak tele.
    És ugye , a Muzsikás együttes számtalan díja - közöttük a viág legkiemelkedőbb együtteseinek járó WOMEX díj - sem az hozzá nem értésüket jelzi.
    http://www.muzsikas.hu/index2h.htm
    http://www.folkradio.hu/hirek/hir_show.php?id=4562

    Ahhoz, hogy ki mit szeret ,ide cseng talán Bartók varázslatos Cantata profanájának utolsó versszaka:

    "Volt egy öreg apó.
    Volt néki, volt néki
    Kilenc szép szál fia,
    Nem nevelte őket
    Csak erdőket járni,
    Csak vadat vadászni,
    És addig-addig
    Vadászgattak addig:
    Szarvassá változtak
    Ott a nagy erdőben.
    És az ő szarvuk
    Ajtón be nem térhet,
    Csak betér völgyekbe.
    A karcsú testük
    Gunyában nem járhat,
    Csak járhat lombok közt.
    A lábuk nem lép
    Tűzhely hamujába,
    Csak a puha avarba.
    A szájuk többé
    Nem iszik pohárból,
    Csak tiszta forrásból. "

    VálaszTörlés
  45. "...Csáthról szólva sosem mulasztják el megjegyezni döntő szavát Bartók és Kodály, s az egész új nemzedék elismertetésében. A kritikák megerősítik ennek a zenetörténeti toposznak igazát, de önáltatásunk elkerülésére rögtön hozzá kell tenni, hogy Csáthnak sub specie aeternitatis művészösztöne, nem pedig a közös szellemi gyökerek súgták meg Bartókék jelentőségét. Minden lelkesedése ellenére is hiába keressük írásaiban annak a radikális határvonalnak nyomait népies műzene és népzene között, amely nélkül érthetetlen a bartóki forradalom. A népzene fogalma Csáth számára a legkevésbé sem szűkül le a régi stílusra, melyet Bartókék hiteles népzenének tartottak, és ezen a ponton antagonisztikusan ütközik Csáth evolucionista művészetszemlélete Bartókék - ha szabad így mondani - fundamentalizmusával. A magyar népdal alkonya? (1909) című írásában Csáth világosan értésre adja, hogy a népzene egyetlen feladatát a műzene megteremtésében látja, a stafétabot továbbadásában, téglának az emberiség gigantikus kultúrépítményében, vagyis éppen a népzene mint népzene felszámolásában. ("Mi a népzene, a népdal kultúrszerepe? Hogy megteremtse a műzenét. Más föladata nincs. Ha tehát valahol a népművészet hanyatlásáról kapok hírt, akkor már tudom, hogy akadtak géniuszok és talentumok, akik az artisztikus igényeket fokozott mértékben ki tudják elégíteni alkotásaikkal." 94-95.) Mindezt első pillanatban akár az új generáció jelszavaként is olvashatjuk, ám a szövegkörnyezet merőben mást mutat. Ez a népdal nem az a népdal: Csáth a nótaszerző Fráter Lóránd előadóestjeivel példálózik, amelyeknek műsorában a népies műdallal (magyar nótával) szemben állítólag túlsúlyra került a műdal (az elsősorban kortárs költők versére írott, műzenei hagyományokat követő dal). A fejlődés rendjét a hegeli modell szerint követve a nóta megszüntetve megőrződik a magasabb rendű műdalban, s mindeközben egyetlen szó sem esik arról az esszenciális megkülönböztetésről, amelyet Bartók a népies műzenének és a valódi népzenének a műzenére gyakorolt hatása között vont; egyetlen szó sem esik a régi stílusú magyar népdalról mint kultúrán kívüli fundamentumról, mint a romlatlanság megtestesítőjéről, amelynek mentén Bartók kibékíthetetlen ellentétet szított népzene és népies műzene között.... "

    http://epa.oszk.hu/00800/00835/00041/119.html
    Dolinszky Miklós:
    "A gyönyör skolasztikusa"

    Nekem úgy tűnik, hogy Varnus Xavér nem keveri össze az autentikus népzenét a népies műdallal. Csáth viszont a fentiek szerint igen és kibogozhatatlan "származási" hálóba bonyolódik.
    (A magyar népdal alkonya?
    http://www.zetna.org/zek/konyvek/49/1.html )

    Én magam ebben az "kulturális eredet" témában Sebő Ferenc írását hoznám fel:

    A Kárpát-medence különleges terület Európában. Földrajzi helyzete folytán ide még minden nyugati hatás bejött, de nagyon sok keleti hatás is megmaradt. Ezért szinte egész Európát reprezentálja. Azt is meg merném kockáztatni, hogy a Kárpát-medence egy kis Európa. Egyszerûen egyedülálló az, ahogyan számot tudunk adni az európai kultúra bármelyik szeletérõl. Itt minden stílusnak megvan a magyar lenyomata, és ha Európa kíváncsi a saját múltjára, akkor mi meg tudjuk neki mutatni.

    Végül pedig a hozzászólásokból kiemelném hogy Éváét. Igen "Egészen más helyzet" a népzene nagy része tánczene. A népdalokkal kapcsolatban pedig Kallós Zoltán gyakran hangoztatott véleményével tudok csak azonosulni.
    Ő szokta gyakran mondani, hogy a népdal mindig érzelmeket ébreszt, mert mondanivalója van. Bölcsőtől a koporsóig és még azon is túl mindenről ami csak történhet az emberrel.

    - Ezt számomra semmilyen más, énekelhető műfaj, nem tudta még teljeskörűen "produkálni"!

    Minden estere nem akarok abba a hibába esni, hogy a körtét az almával hasonlítsam össze. Ráadásul szakértője sem vagyok ennek az szerintem tisztán "esztétikai" témának, de jól eset hozzászólni, egy ilyen (még színvonalas) vitához.

    Tisztelettel: Kemecsei Gábor
    ui.: Bocsánat a hosszú idézetekért.

    VálaszTörlés
  46. Elég a rosszkedvből, borongásból! Vegye ki mindenki a kését a másik hátából-mégha műanyag is- és ne tegyen helyére újat, csak hogy el ne vérezzen. Odakinn esik az eső, sötét van, legalább itt benn gyújtsunk tüzeket!:)

    http://www.youtube.com/watch?v=-ECYBgLqZQY

    Péter néked van egy jó zenéd spanyolhonból?:)

    VálaszTörlés
  47. Még egy ide kapcsolódhat:

    "Hidegen fújnak a szelek"

    http://www.mno.hu/portal/printable?contentID=689010&sourceType=MNO

    VálaszTörlés
  48. A példaként felhozott gyimesi zenéről, játékmódról és annak részben "hamisságáról(?)" pedig ezt a írást ajánlanám figyelmetekbe:
    http://www.folkradio.hu/folkszemle/kisseszter_gyimes/2.php#_ftn3

    (Kiss Eszter Veronika
    A furulya- és a hegedűjáték kapcsolata
    Gyimes hangszeres zenéjében )

    üdv: kemecs

    VálaszTörlés
  49. ...útközben betértem egy kifőzdébe, és ettem egy túróscsuszát. Kissé nyers tészta, primitív összetevők, értelmezhetetlen keverék a tányérban, mindez egy főút mellett...

    Úgy érzem, mindez nem fejezi ki eléggé XXI. századi világunkat!

    VálaszTörlés
  50. Harmadik napja figyelem ezt a minden szempontból magyarul folyó vitát. Az egyik fél (kommentelők) meg sem próbálja megérteni a másik fél (bloggazdi) álláspontját, egyből a torkának esik. Pedig Xaver, ígéretétől eltérően még válaszolgat is, bővebben kifejtve, miért az a véleménye, ami. Fölöslegesen persze, hiszen szövegértelmezés helyett kiszedegetnek a válaszaiból szavakat, amelyekért azután megint kap szegény.
    Mindeközben többen elfelejtik, hogy tisztelettel is meg lehet fogalmazni az eltérő véleményt, no meg azt is, hogy akinek más a véleménye, az még nem feltétlenül ellenség.

    VálaszTörlés
  51. Kedves Xavér!
    Válasszunk szét két dolgot szerintem.

    Az egyik, hogy te Xavér szereted-e a népzenét. Erre a válasz, hogy nem, nem szereted, ami a te szuverén döntésed. Én se szeretem a káposztás tésztát (pedig a tésztát is meg a káposztát is, külön-külön.)

    A másik fele a kérdésnek a népzene "életképességének" kérdése, illetve megítélése mint műalkotás. Ezt további két részre bontanám.
    -Szerintem- a népzene (mint a legtöbb népi dolog) funkcionális valami. funkcióját tekintve lehet az egyszerű szórakoztatástól kezdve a teljesen szakrális tartalomig tetszőleges. Eredeti környezetében ezért értelmetlen megközelítés az, hogy "idejétmúlt", stb.
    Legfeljebb változik, de amíg van nép és van igénye zenére (=nem erőltetik rá mások ízlését) addig lesz saját zenéje.

    Az általad kifogásolt rész a népi kultúra városba hozásával függ inkább össze, ahol betöltött egy teljesen másféle funkciót, pl. egy korszak, egy rendszer elleni lázadást.
    Ezt a funkcióját is betöltötte, majd átalakult. A hamisan játszó világhírű Muzsikás együtteshez képest ma már magasan (Vagy magasabban) képzett zenészek jelentek meg, majd pár éve elindult az akadémián is a népzenei szak.

    Ha úgy tetszik: most jutott el a népzene oda, ahova a "klasszikus" zene évszázadokkal korábban, és az eddigi amatőr muzsikálás mellett megjelent a hivatásos, profi réteg.

    Mindemellett Pávai Úr - aki hozzáértése messze az enyém fölött van a témában (én csak egy lelkes amatőr vagyok, és hamisan hegedülök...) - nagyon szépen leírta a viszonyítási rendszer problémáját, amit magamra vetítve: nem tetszik Varnus Xavér zenéje, de ettől függetlenül nem kiabálok, hogy mit keresel egy Prima Primissima díjátadón, és miért csinálsz valami általam értelmezhetetlen zenét a tavaszi szél vizet árasztból?

    Valószínűleg én nem értem a zenédet, de elhiszem mások véleményét, miszerint értéket képvisel.
    (Persze sok millió légy is tévedhet...)
    Mindent összevetve: ne szeresd a népzenét, az szíved joga, de ne minősíts valamit amihez nem értesz.

    Tisztelettel:
    Bodnár Balázs

    ui.: egyébként vicces dologba tenyereltél. Jó eséllyel meg fog jelenni a teljes folk-szakma, hogy elmondja a véleményét, míg a másik oldalon nem nagyon lesz ellene semmi szakmai érv.
    Ráadásul a folkszakma egy része legalább annyira nem ért hozzá, de szereti, úgyhogy győzd kiválogatni az értelmet az érzelem közül egy egészséges vitához, beszélgetéshez.

    VálaszTörlés
  52. Tibor
    Üdvözlet Mindenkinek!
    Fura vita alakult itt ki. Olyan, mintha a tejbegrízt hasonlítanánk össze a cigánypecsenyével. A jobbérzésű embereknek ez eszükbe se jutna, a blog írója azonban belevágott. Nem tudom, hogy vegetáriánus vagy diabéteszes, de valamelyik az biztos. Magam egy félévszázados együttesben táncolok Budapesten, tehát elfogultsággal vádolható vagyok, ezt el is fogadom, ezért aztán meg kell hagyni pofára estem, mikor a fenti bejegyzés íróját olvastam. Mi - akik népzenével, néptánccal foglalkozunk - számos alkalommal beleszaladunk az ilyen jellegű véleményekbe, esetleg kínos viccelődésbe és tegyétek a szívetekre a kezeteket, 99% -ig minden esetben kiderül, hogy a vitapartnernek halvány lila gőze sincs arról, miről beszél. Még esélyes meggyőzni vagy véleményét befolyásolni, de minden esetben nagy informálatlanság áll a háttérben. Lehet a népzenét, néptáncot, stb. nem kedvelni még a "felvilágosító akció után is", de egyszerűen lesummázni, ítéletet mondani, nem etikus, főleg, ha azt "véleményformáló" honfitársaink teszik.
    Igenis van mit meríteni az ómagyar időkből. A még ma is élő idősektől (megjegyzés:jellemző, a XXI. századra az idősekkel szembeni tiszteletlenség és lenézés) sokat tudunk tanulni. Rengeteget. Ők is eleiktől kapták azt, amit még nekünk meg mutatnak. A paraszt ember tartását, hitét magában és bizalmát a jövőben, gerincét és azokat a legmélyebb érzéseiket, melyeket dalaikban, balladáikban, tánczenéikben, táncaikban formáltak meg (vajon tudja-e blog írója, milyen érzés pl. a palatkaiak ritka magyarjára táncolni vagy pont azt elmuzsikálni...nem, ugyebár).
    A fiam lassan 2 éves. Én táncolok a nagyapja bőgőzik. Úgy nevelem, hogy a gyökereivel tisztában legyen, de semmit nem erőltetve. Ismerni fogja Bachot, Mozartot és a többi nagyot, de tudni fogja a különbséget a somogyi ugrós és a gyimesi jártatós között. Szegényebb lenne, ha ez nem így történne. Vidéki városban élünk havonta egyszer picúroknak van táncház. Dugig van törpikékkel. Meg kellene nézned, hogy élvezik a manók ezt a "primitív" zenei hangzást és mennyire be vannak indulva tőle. De ez csak egy dolog. Ez még azért ennél sokkal több. Javaslom mélyedj el Te is jobban a témában és pl. beszélgess el népzenészekkel, akik e műfajban a legnagyobbak, mint pl. Te vagy a sajátodban. Ez a blog mellé ment kissé. Nem ilyennek ismertünk meg. Nyitottnak, kísérletezőnek, befogadónak, toleránsnak. Itt most inkább a csőlátású jött le, véleményem szerint.
    Itt van a zsebemben egyébként 2 db koncertjegy az előadásodra, a MÜPÁBAN lesz jövő héten. Azért elmegyek :)
    Na pá
    Tibor

    VálaszTörlés
  53. Tisztelt Xavér!

    Egyes blogokban már felfedezni véltem eme jelenséget, amit nálad is megtaláltam. De nem mondom, hogy sajnos, mert nem érdekel. Eddig sem bírtam a búrádat, ezután sem fogom. A zenédet meg pláne nem. DE! Soha, sehol eszembe sem jutott, hogy negatív véleményt hallassak sem rólad, sem másról csak azért, mert nem tetszik. Erre rá lehet magadtól is jönni, nem kell hozzá Csáth Gézát olvasni, sem Jókait. Bár ezen is csodálkozom, hogy te mondjuk miért olvasnád el a Kis Emmát, ha az csak azért jött létre, hogy felhasználják írója szavait, és mondjuk Esterházy modern irodalmi munkásságát segítse. Az is csak eszköz volt, mint a népzene, hogy modern irodalom, vagy műzene lehessen belőle? Ugyan már. Ignoti nulla cupido.
    Ami pedig a magyar népzene sulykolását illeti, kérem tegye fel a kezét, aki általános iskolában a NÉPDALOKON kívül hallott kísérettel! (ez fontos)bármilyen fajta népzenét. Mert én nem hallottam. Szerintem nagyon kevesen hallottak. Szóval szó sincs sulykolásról, sőt kifejezetten útálta a diákság az erőltetést. És van aki mégis szereti, mert hallotta, hogy a szolmizáló énektanár karlengetései helyett ezt zenekari kísérettel el lehet viselni, sőt gyönyörű... Hihetetlen ugye.
    Így élünk mi, egy "halott műfaj" éltetői...
    Consummatum est...!?

    VálaszTörlés
  54. Tisztelt Xavér!

    Ahogy nem törvényes, rendkívül agresszív és ostoba szokás bizonyos népcsoportokat etnikai, vallási, társadalmi alapon leminősíteni (manapság ezt rasszizmusnak, antiszemitizmusnak, stb. hívják) úgy nem érdemes hasonló hibába esni azáltal, hogy egy rendkívül megbecsült, igen ősi, nagyon összetett, és (hál' Istennek) egyre inkább divatba jövő zenei műfajt kategorikusan leminősítesz ország-világ színe előtt. Az ilyenfajta kissé "fasisztoid" gondolkodás bizony furcsán hangzik olyasvalakitől, aki azért letett már egyet s mást az asztalra a zenében a BKV bérleten kívül. Az, hogy neked nem tetszik a népzene, az tiszta sor, szíved joga, nincs is ezzel gond. Ámde nem tudom, a nagysággal együtt jár-e vajon e hozzáállás. Jómagam népzenész vagyok, bár a Bartókot még klasszikus zongoristaként végeztem. Rövidke "pályafutásom" alatt azonban csak olyanoktól hallottam ilyen becsmérlő szavakat, akik saját sikertelenségük miatt támadtak rá a népzenére/jazzre/tökmindegy milyen műfajra. Mindig is azt láttam/látom a nálam jobb zenészektől, hogy életük végéig alázattal, szemlélődve, nyitottan és intelligensen járják a vadászösvényt, és nem minősítenek le egy műfajt sem kategórikusan, hiszen a jó zene (nem mindig a fülünkre kell hagyatkozni, hisz a zene azáltal lesz több puszta hangrezgésnél, hogy lelki mechanizmusokat indít, a bensőnkhöz szól) mindenhol tetten érhető. Természetesen a rossz zene is. A másik dolog az, hogy a fent említett zenész-erények az életkor, tudás, tapasztalat terebélyesedésével csak tovább fejlődnek, ergo még több alázat, még nagyobb nyitottság, stb... Ezért is furcsa számomra, hogy egy sokat látott művész, kifinomult tökéletes hallására hivatkozva ilyen vitát indít (ami pont az előzőkben felsoroltak miatt teljesen felesleges, provokatív, és szőrszálhasogató), ezt azért nem gondoltam volna, függetlenül attól, hogy szereted e a népzenét vagy nem. Megint másik kérdés, hogy szerintem rosszul ítéled meg Bartók és Kodály indítékait, hiszen pusztán a németesedés ellen nem töltöttek volna éveket az Isten háta mögötti falvakban, mai ésszel felfoghattlan körülmények közt, úgy, hogy közben életreszóló barátságokat kötöttek a falusi emberekkel. A magyaros zene antimonarchista, németellenes funkcióját pont Liszt, és Erkel aknázta ki, amikor a többek között a magyar népzenéből származtatható verbunkos zenét beemelték saját műfajukba. Manapság pedig nem nagyon látom azt egy táncházban (hetente átlag 3-4-ben veszek részt), hogy az emberek a globalizmus ellen harcolnának bőszen. Általában szórakozni, táncolni, zenélni, énekelni, zenét hallgatni, enni-inni, csajozni, mulatni járnak oda az emberek, és egyáltalán nem foglalkoznak a globalizmussal, de még a Kodály-módszerrel sem (lehet, hogy nem is hallottak róla). És ha az lenne az ellenvetésed, hogy beléjük lett nevelve...hát... általában a külföldiek is remekül szórakoznak ha odakerülnek, azokba pedig biztos nem nevelték a magyar népzenét.

    Üdvözlettel

    Soma

    VálaszTörlés
  55. Xavér! Idézem Bartók Bélát: "Az igazi népzene minden külső befolyástól mentes, szerves szabadsággal fejlődik, mint a virágok, állatok...a városi kultúrától nem befolyásolt emberekben öntudatlanul működő természeti erő teremti". BUMM... nem is tudom... több mint 300.000 magyar népdal azért csak nem lehet olyan primitív és rossz...És megjegyezném, hogy amíg az úgynevezett magaskultúra (európai "kultúra") kevesebb mint 2000 év alatt mind szellemi, mind anyagi vonatkozásban csődöt mondott, a népzene minden hamissága ellenére- bolygónk legalább háromnegyedén -él és virul. ( ÉS NEM CSAK KÉTEZER ÉVE!!!) Az egyszerűségben rejlik a titok.. Nem a hamisság a lényeg és nem az egyszerű harmóniavázlat. Számomra a legizgalmasabb zene a dobok monoton egy-egyje. mert megnyílik a világ. mindezt teszi időtlenségben. Nem zavarja sem polifónia, sem homofónia. nincsenek formák, periódusok, kényszerítő közegek. A világlélek rezgés. Erre kell ráhangolódni. Elhiszem, hogy ez neked (sem) sikerül rádióból hallgatva, háttérzeneként. Hidd el, nekem sem sikerül, ha Bachot hallgatok rádión keresztül. Neki sem sikerült volna. Ajánlom filmnek (EGYÉBKÉNT MINDENKINEK)a Pityergő teve történetét.
    ÜDV:kriszta

    VálaszTörlés
  56. Kedves Xavér!

    New Yorkban élek, férjem elismert zenész - két hét múlva koncertezik a Carnegie Hall-ban -, aktív otthoni életemet a népzene és néptánc közelében töltöttem.

    Láttuk és látjuk a művészet és a művészek (elsősorban zenei) elit rétegét és a - számunkra semmivel sem kevésbé tisztelt - népi rétegeit is.

    Kislányunk nevét - Regina - egy fantasztikus erdély cigány népzenész után kapta, aki egyike volt azon népzenészeknek, akiken keresztül megtapasztaltuk, hogy a népi rétegekben is bizony szép számmal vannak... "kiváló elmék a maguk tökéletes műveltségében jól érezték magukat, és a bennük ragyogó fényt kiváló és kifinomodott műalkotásaikkal tudták sugározni koruk embere felé" - a Te szavaiddal fogalmazva.

    Számunkra a népművészeti alkotások erejét éppen az adja, hogy ezek az alkotások nemcsak "művészeti termékek", hanem a mindennapi ember művészetigényének kollektív vagy személyes, és nem feltételül színpadra szánt, megnyilvánulásai, kitüremkedései, esetenként csodálatos formában.

    Többszáz éves dallamokat játszó művész beláthatná, hogy minden műfaj kitermel olyan alkotásokat, amelyek időt állóak, és amelyekben esszenciálisan megnyilvánul a lényeg. A bánat éppen olyan emberi és őszinte egy keservesben mint Beethoven D-dúr szonátájának II. tételében vagy Coltrane balladáiban.

    Köszönet Pávai Istvánnak az objektív szakmai gondolataiért!

    Viszafogottabb elitizmust, több alázatot kívánva, tisztelettel,

    Nagy Ildikó

    VálaszTörlés
  57. Felvetődött bennem néhány kérdés...

    1. Mi a népzene? (Amit a pesti zenekarok játszanak, amit szegény Csáth annak gondolt, vagy néhány citerás dalárda?)
    2. Ki ismer(het)i a népzenét?
    3. A blog szerzője ismeri a népzenét?
    4. Mi a hamis?
    5. Mit ér az élet semleges terc és semleges szeptim nélkül?

    ...és egy megjegyzés:
    A tapasztalatlan fül általában hamisnak véli azt, amit a magasan képzett zenészek, lejegyzők, zenetanárok kicsi nyilacskákkal jelölnek, hogy pontosabb képet kapjanak egy igen komoly rendszerről, amiről már más is beszélt. Ezzel semmi baj, ezt nehéz megszokni. Viszont érdemes. Nem elegáns takarózni azzal, hogy "Én Bach-on nőttem fel". Én is. És még sokan mások. :-)

    Pető Szabina

    VálaszTörlés
  58. Ide írtam a többit: Egy művésztársnak a népzenéről
    Üdv,
    Gerák Andrea
    (elsősorban) népdalénekes

    VálaszTörlés
  59. Kedves népzene-pártolók, a népzene védelmében felhozott olyan érveitek, mint „a gyerekek nagyon élvezik” vagy „az évek óta ezzel foglalkozom”, merőben érzelmi alapú és erősen szubjektív megközelítések.
    Ezek nem adnak tényszerű választ az olyan felvetésekre, mint
    1.vajon a népzene szokásos előadásmódja, az attól elvárt színvonal tényleg alacsonyabb-e, mint a komolyzenéé, és
    2.a népzenét valóban primitívnek bélyegezhetjük-e a szónak abban az értelmében, hogy dallamvilága elsősorban az ösztönökre hat.
    Szerintem a néptánc elemei is az ösztönvilághoz kötődnek, ezek elsajátítása nem igényel különösebb előképzettséget, gyakorlatot, szakmai tudást (ezért is élvezik a gyerekek). Ugyanez nem mondható el a balettről.
    Sőt ha megfigyelem az egymástól távol élő, különböző népek táncát, én nagyjából azonos, erőteljes, ösztönös, ritmikus mozdulatokat találok benne.

    VálaszTörlés
  60. Azon töprengek, hogy valójában nem az itt többeknek a gondja, hogy azt a mankót, amit - mikor is? cirka 60 éve - a hónunk alá toltak, most valaki elkezdte feszegetni? Mankó nélkül a saját lábunkon kell állni, a saját fejünkkel gondolkozni. Ez biztos nehezebb, mint azt a véleményt szajkózni, amit valaki müezzinként előénekel... Ennyire hozzászoktunk volna, hogy megmondják nekünk mit szeressünk, hogyan vélekedjünk, hogy nem merünk önállóan véleményt formálni, és megkövezzük azt, aki tud és mer? Hm...

    VálaszTörlés
  61. Kedves Menuette!

    1. mi a népzene szokásos előadásmódja?
    - A városban látható, jellemzően a 70-es években elterjedt, amatőr zenészek által előadott interpretáció valóban sokszor alacsonyabb színvonalú, mint a komolyzenéé.
    - eredeti környezetében szerintem nem értelmes a kérdés. Miért hasonlítanánk össze egy Michelin-csillagos séf főztjét egy tanyasi pörkölttel? És az összehasonlítás viszonyrendszerét miért ez előbbi jelenti?
    A másik oldalról nézve ugyanolyan értelmetlen két kanál zöld izét a tányérra pakolni és azt mondani rá, hogy az étel.

    2. Nem, a népzenét nem bélyegezhetjük primitívnek ebben az értelemben. Nem az ösztönre hat, vagy nem csak arra - szerintem - inkább az érzelemre. De ez minden zenére igaz, tehát ez alapján minden zene primitív. :)
    Az is téves, hogy nem igényel előképzettséget, szakmai tudást. Az tény, hogy a szaktudást nem a városi konzervatóriumban szerezte, de... és? Visszautalnék az előbbi hasonlathoz: amikor a 70 éves parasztnéni a rétestésztát olyan vékonyra, lyukmentesre tudja nyújtani, ahogy azt a Michlein csillagos szakács nem, akkor az a 40 éven keresztül szuerzett szaktudás és tapasztalat kevesebb lenne, csak azért mert életében nm látott homárt? A homár felől nézve nyilván.

    Az egymástól távol élő népek táncával kapcsolatban ld. első gondolat: azt látjuk mi itt Pesten, vagy annak egy színpadra vitt, tudja az ég milyen interpretációját? Nagyon felületes ez az állítás így önmagában.

    Tisztelettel:
    Bodnár Balázs

    ui.: kövezzetek meg, én sem értek a nézenéhez, mint tudományhoz. Az viszont zavar mindkét oldalról, hogy ízlésbeli kérdések kerülnek elő, tudományos tényeknek álcázva, mindenfajta szakmaiság nélkül. Tisztelet a kivételnek, mert itt is akadnak páran, nálam sokkal nagyobb tudással.

    VálaszTörlés
  62. ui2: és nyilván jó trollkodni, különösen, hogy itt sokkal kultúráltabban zajlik, mint az internet más szegleteiben.

    VálaszTörlés
  63. Kedves Menuette! Vajon hogyan és miért kellene a zenei kérdéseket az érzelmi alapoktól elválasztani? Ha egy zene nem hat az ösztöneimre, minek hallgassam? Ha ez a primitívség ismérve, akkor ilyen értelemben minden jó zenét primitívnek kellene titulálni.

    (A néptánc elsajátításával kapcsolatban javaslom, hogy nézz be egy táncházba és próbálj meg "különösebb előképzettség" nélkül eltáncolni egy bonchidait vagy egy kalotaszegit :) Nem is beszélve a stiláris finomságokról, amit a profi táncosok sokszor évtizedekig csiszolnak, hogy kb. olyan legyen, mint a falusi öregek tánca...)

    VálaszTörlés
  64. Bartók nyilván egy lúzer volt. Debuzssy meg nyilván nem nyúlt a népzenéhez, én tudom rosszul, de két megjegyzést azért hadd tegyek:
    az egyik választ Te magad adod meg, amikor a műzenén pallérozott füledről beszélsz. Sajnálatos, hogy a műzenén pallérozott fül az akusztikus hangrendszert már nem érti és primitívnek gondolja, csakis a temperált skálát képes értelmezni. Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.
    Csak szólok, hogy a tudomány mai állása szerint az abszolút hallás alacsonyabb evolúciós fokozat a relatív hallásnál. Még az állatok (pl. Pavlov nyomán tudjuk, hogy a kutyák) is rendelkeznek vele. A pallérozott abszolútosok ugyanily magas lóról szokták lenézni a "szánalmas szolmizálgatósokat". A pallérozott zenetudomány sem emlékszik már az akusztikus hangközökre, dunántúli tercnek hívja azt, amit a Muzsikástól a gyimesi zenében hallottunk (éppen csak a magyar világ másik végéről) nem ismervén fel, hogy az 5. felhang csak a titok (amelynek a bluest vagy a rock gitárosok húrnyújtogatós frazirjait is köszönhetjük)

    A másik megjegyzésem, hogy a Tavaszi szél eredetileg fríges dallam (kevésbé pallérozottak kedvéért nem dó-ti-lá, hanem dó-tá-lá zárással, ráadásul akusztikus hangolás szerint, azaz alacsonyabb tá-val a záróhang előtt) s éppen egy ezt értelmezni nem tudó ámde pallérozott műzenész hibája nyomán terjedt el ebben a formájában. Véleményem szerint pedig - nem csak ezért, hanem ehhez az elferdült változathoz képest is - a harmonizáció több helyütt sántít, a dallam több funkciós főhangját is értelmezhetetlenné teszi, egyszerűen öncélúan tudálékos.
    Persze ez meg csak az én véleményem...

    VálaszTörlés
  65. Xavernak volt bátorsága felvállalni a véleményét a népzenéről. Reméljük talán nem csak szórakozás volt a célja, de ha az is, jó sült ki belőle.

    Valljuk be, sokan nem mernénk őszinténk lenni olyan dologban, amiről tudjuk, megbotránkoztatná környezetünket, rosszabb fényben tüntetne fel minket.

    Ugyanakkor ha őszinték lennének barátaink és családunk mindenben, lennének jó páran, akiken megütköznénk.

    Amikor véleményt mondunk, írunk, nem olvasunk utána minden lexikonban órákat, hiszen akkor naponta csak nehány mondatot mondanánk.

    Viszont talán ekkor se változna meg a véleményünk valamiről, ami nem tetszik.

    Szerintem Xaver őszintesége apró tisztelet érdemel, amivel egy párbeszédet indított el, mi másra lenne való egy véleménynyílvánítás?

    A baráti hozzászólások nem csak az ő, de az összes blog olvasó épülésére szolgálnak, amiért én is hálás vagyok.

    De ha csak úri tréfa volt, az sem baj, enélkül sosem olvastam volna el Kiss Eszter Veronika:
    "A furulya- és a hegedűjáték kapcsolata
    Gyimes hangszeres zenéjében" című irományát.

    VálaszTörlés
  66. Kedves Xavér!!!
    Azt gondolom, hogy túlságosan felvilágosult szemmel tekint a népzenére! Az a gondolatom, hogy pontosan azért kell a népzene és a néptánc, hogy kiszabaduljak ebből a monoton folyamatosan gyorsuló világból és azt hallgassam, amiben valóban van élet. Pont azért szép mert nem tökéletes (vagy pont így tökéletes!?). Könnyű eljátszani egy dallamot, amit kottából nézünk, de a népzenének az egyik leglényegesebb tulajdonsága, hogy az egész zenekar bizonyos keretek közt egy dallamot többféleképp játszik. És azt gondolom, hogy ha valaki autentikusan szeretné visszaadni egy bizonyos tájegység muzsikáját annak nem feltétlenül kell abszolút tökéléletesnek lennie és bizonyos értelemben úgy tökéletes, ahogy eljátsszák (mivel népzenéről beszélünk). Ha ez változna az már nem népzene, hanem feldolgozott népzene lenne. Nyilván mindenkinek más az ízlése, de ha én meghallgatok tegyük fel Fodor "Neti" Sándor egy kiadott lemezéről egy csárdást, akkor számomra az jelenti az igazi zenei élményt. Nem csak azt hallgatom, hogy milyen a technikája, hanem annak az érzésnek örülök, amit kivált belőlem, hogy jól érzem magam. Az alázat teszi igazán jó zenészé a zenészt szerintem. És azok a zenekarok amiket megemlít nagyon alázatos emberekből állnak, szerény véleményem szerint tanulni kellene tőlük és nem ilyen negatívan hozzá állni.!

    Tisztelettel:
    Tóbiás Zoltán

    VálaszTörlés
  67. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  68. A népzenével és a népművészettel senki igazán nem foglalkozott érdemben Goethe koráig, s az ő bűne, hogy nagy jelentőséget tulajdonított neki. Nem ez az egyetlen tévedése Goethének, de talán az egyik leginkább szembetűnőbb.

    VálaszTörlés
  69. A másik meg hogy írt?

    Egyáltalán miért kellett foglalkozni valamivel "érdemben" ami akkor a hétköznapi élet része volt?

    Gratulálok, a blog kommentmennyisége messze nagyobb mint az eddigieké, szerintem ennyire mélyre ne süllyedjünk, ez már tényleg csak provokáció...

    VálaszTörlés
  70. Emberek! Megvan a megoldás. A Művész Úr maga számolt be kis testi hibájáról.
    " Nincsen két fülem, hogy az egyiket beengedjem kegyeleti alapon, míg a másikat elutasítsam a jó hallás nevében." Minden bizonnyal ez az egyfülüség, ami a maga nemében ritka és sajnálatos kórkép (a dugóban hazafelé autórádióban népzenét hallgató orvos vagyok) okozza emberünk alkalmatlanságát a népzene adekvát percepciójára. Lehet, hogy ez egy összetettebb szindróma része? Előfordulhat, hogy egyéb szervei is hiányoznak? Szív?

    VálaszTörlés
  71. http://www.youtube.com/watch?v=mM6Z0Lu2z3o

    Jelezném, hogy ez egy primitív népdal, amit az egész közönség torka szakadtából énekelt.

    VálaszTörlés
  72. Goethe is írhatott hülyeségeket, nem?

    VálaszTörlés
  73. Drága Barátaim, eljött a lelepleződés pillanata. Üljetek hát le karosszékeitekben egy kávéval a kezeitekben, s szenteljetek néhány percet ennek a kis bejegyzésnek.
    Ha megharagszotok, ha nem, el kell áruljam, hogy egy szűk körű, de annál tanulságosabb kísérletet végeztem el a napokban, amelynek részesei voltatok, a legkülönbözőbb szerepekben. Az egész ügy 1985-re nyúlik vissza, ugyanis abban az esztendőben olvastam el Umberto Ecco középkori regényét, a Rózsa nevét, s annyira felkeltette érdeklődésemet a szerző, hogy néhány előadását végighallgattam a Columbián, ahol akkoriban vendégprofesszorkodott. Egyik előadásának témája merőben szokatlannak tűnt Észak-Amerikában: a felnőtt kor szigorúan vett értékítéletét mennyiben befolyásolja a gyermekkori kulturális és morális imprinting, s ha ez az imprinting a későbbi korban szembetalálkozik egy másik, szintén bennünk élővel, melyik, és mi alapján győz majd. Mennyiben határozza meg gondolkodásunkat a társadalom nyomása, illetve mennyiben tudunk függetlenek maradni? Mi történik bennünk, ha a társadalom aktuális elvárása kerül szembe egy imprintingünkkel? És nem utolsó sorban: hogyan érhetők tetten a dogmatikusok, akik egy hitt dogma ismeretében nyilatkoztatnak ki, mindaddig, amíg egy másik dogmájuk nem áll útjába az elsőnek. Erre voltam hát kíváncsi.

    VálaszTörlés
  74. Az Ecco által javasolt módszer igen egyszerű: kölcsönözd egy respektált gondolkodónak az ellenvéleményét olyasvalamiről, amely a téged körbevevő társadalomban éppen (vagy mindég is) tabunak számít, tálald föl sajátodként, és várakozz a reakcióra. Nyilván és azonnal meg fognak téged támadni, és sokan meg is védenek. A védelmet Ecco szerint két helyről remélheted: elsősorban azok részéről, akik mindenkor a szuverén gondolkodást részesítették előnyben, s fontosabbnak tartják a kétkedést, mint a dogmák és tabuk kritika nélküli elfogadását. Másrészről azok állnak majd a pártodon, akiknek eléggé nagy a műveltsége ahhoz, hogy tudják, honnan merítetted az ötletet. Ezek száma azonban többnyire elenyésző.
    A támadások és megvédések mindaddig ismétlődnek majd ellened-melletted, amíg a véleményt neked tulajdonítják. Ha azonban egy ponton szembesülnek azzal, hogy a véleményt olyasvalaki fogalmazta meg, aki saját imprintingjük szerint hiteles, sőt nagyon is hiteles személy, egyszerre csak két álláspont ütközik össze bennük. És ekkor óhatatlanul állást kell foglalniuk. A kevésbé cizellált gondolkodásúak ettől a ponttól menthetetlenül érzelmi (ha lehet, nacionalista-érzelmi) síkra terelik magukban az ügyet, és onnantól fogva már nem az észérvek dominálnak. Az árnyaltabb rendszerűek azonban, ha a kortársukénak hitt véleményt el is utasították (többnyire tekintélyelvi alapon), újra gondolják majd az egész tárgykört, hiszen egy bennük szellemi nagyhatalomként élő személy mart bele olyasvalamibe, amit idáig ők, a tabuktól való félelmükben, végiggondolni sem mertek.
    Ez volt hát a recept. A megvalósítás úgy kezdődött, hogy írtam vasárnap egy blog-bejegyzést a népzenéről. Jó okkal sejtettem, hogy ez a téma ezen a hosszúsági és szélességi fokon nagy indulatokat kavar majd. Hiszen nálunk ez nem zenei ügy elsősorban, hanem identitás-kérdés. Tekintélyelvi alapon közelítünk hozzá, hiszen Bartók és Kodály országában nem illik nem szeretni a népzenét, még ha a legtöbben nem is ismerik valójában. Mint ahogy (Balázs október 26-i, 15:26 perces bejegyzéséből következtetve) arra is illetlenség gondolni, hogy Goethe úr zöldségeket írt. Vagyis hogy jön ahhoz Varnus Xaver, hogy bármit is számon kérjen a nagy Goethetől, aki – mint látható – ez esetben is a jó oldalon áll, nem hiába egyik alapja ő az európai szellemi életnek.

    VálaszTörlés
  75. Csakhogy hazudtam. Olvassátok csak össze az eredeti blog minden bekezdésének első betűjét! Az említett véleményt a népzenéről nem én írtam, hanem Goethe. Akarjátok olvasni a pontos szöveget? Íme:
    „Ma délben ebédnél Fouqué Dalnokverseny a Wartburgon című művéről beszélgettem Goethével, amelyet az ő kívánságára olvastam el. Egyetértettünk abban, hogy bár Fouqué egész életében ónémet tanulmányokkal foglalkozott, végeredményben semmi kultúrája nem származott belőlük. Goethe így szólt: „A komor ónémet időkből éppoly keveset meríthetünk magunknak, amennyit a szerb dalokból vagy más barbár népköltészetekből nyertünk. Az ember hallgatja az ilyesmit, egy darabig érdeklődik is iránta, de csak azért, hogy aztán végezzen vele, és maga mögött hagyja. Egyáltalán, sokkal inkább elsötétítik az embert szenvedélyei és végzete, semhogy szüksége lenne arra, hogy ezt még a barbár hajdankor sötétségeivel is megtetézze. Világosságra és felderülésre szorul az ember, és arra van szüksége, hogy olyan művészeti és irodalmi korszakok felé forduljon, amelyekben kiváló emberek tökéletes műveltségre tettek szert, és a beteljesülés e fokán saját maguk is jól érezték magukat, és képesek másokat is elárasztani kultúrájuk üdvözítő örömeivel.” (Johann Peter Eckermann: Beszélgetések Goethével, Magyar Helikon kiadása, 1973, 343-ik oldal.)
    Láthatjátok, semmi egyebet nem csináltam, csak a Kegyelmes úr mondatait aktualizáltam. Zenei idézetet pedig úgy kerestem, mintha Goethe ügyvédje lennék.
    Érdekes és sokrétű volt a benyomásom. De az legyen egy másik blog témája. Mindenesetre holnap együtt ebédelek egy kitűnő és nagyhírű szociológussal, s egy nem kevésbé nagytudású pszichológussal, kik napok óta alig leplezett izgalommal olvasgatták megjegyzéseiteket. Holnap lesz a kiértékelés. S ki tudja: egy napon talán még egyetemi jegyzetoldal is lehetünk 
    Jó éjt, bon soir!

    VálaszTörlés
  76. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  77. Goethe "tévedésének" emlegetése után gyanús lett az egész...
    De ugratásnak túl keménynek tűnt a blogoldal...

    És megéri-e ennyi embert magára haragítania, csupán csak egy "kísérlet" miatt?
    Jó éjt!
    Várom az elemzést.
    :-)

    VálaszTörlés
  78. Good Manners display respect, care, and consideration. Everyone has a basic right to help another and feel positive about themselves and others around them. In our age of self-satisfaction, cell phone technology and instant internet gratification, it is often hypothesized that we care more for our equipment than those for whom they are made.

    It's common sense that people prefer a reasonable amount of respect. If you nurture plants, animals, or other humans, not only will they grow and bloom - but you will as well. Outside of material goods - the basic things we all really own are ourselves and our actions.

    VálaszTörlés
  79. Akkor még két megjegyzés:

    (- Milyen idő szerint jár az óra?)
    - gratulálok, szépen sikerült megvezetés/kísérlet, jól szórakoztam rajta. :)
    - szerintem nem szentségtörés azt írni valakiről, hogy hülye, ha hülye, de csak indoklással vagyok hajlandó elfogadni. És a gond itt pont az indoklás volt. Többen (a "cizelláltabbak") nem dogmatikus alapon támadták amit írtál. Ez a része a kísérletnek -úgy érzem- kicsit félrement.

    VálaszTörlés
  80. Kedves Xavér, ez igazi kultúrnácizmus. Amit nem értesz, az rossz. Lehet, hogy igaz, hogy a klasszikus zenei műveltség hátrány a népzene befogadásában, bár az, hogy elég sokakat ismerek, akik a klasszikus zene felől közelítve lettek néptáncosok, népzenészek, valószínűsíti, hogy inkább az előítéletes és elitista gondolkodás az igazi hátrány.

    Beethovent nem lehet összehasonlítani a népzenével, ugyanúgy, ahogy mondjuk a szusit nem lehet összehasonlítani a kenyérrel. Mindkettő zene, de más a funkciója, más kultúrközegben íródott, különböző embereknek.

    Szeretném kijelenteni: a falu is kultúrközeg! És különösen az volt addig, amíg a kommunisták szét nem verték a közösségeket. Zsenik nem csak a városban teremnek, hanem a kapa mellett is, csak az ilyen paraszt-zsenik életének nagyobb szeletét teszi ki a földművelés, kisebbet a népdalszerzés. De azoknak, akik körülötte élnek, többet mond egy-egy jól eltalált dal, egy tánc, egy dögös bőgőkíséret. Természetesen ez a zene sosem lesz olyan kifinomult, mint a klasszikus, de nem is feladata.

    Én a komolyzenét nagyon szeretem, de az sosem tudná megváltoztatni az életemet igazán. De a népzene megváltoztatott: elvezetett a gyökereimhez, mozogni, hallani és énekelni tanított, férfivá érlelt és feleséget adott. Kivezetett a depresszióból. Soroljam még? A mai városi lakosság túlnyomó többségének többet tud adni a népzene, mint a komoly. Ha hagyja.

    Én nem kívánom, hogy szeresd, csak azt szeretném, hogy ismerd el értéknek, ami érték. Legalább kívülről. Hagyd létezni. Emberi tiszteletet kérek az embereknek.

    VálaszTörlés
  81. Hát Xavér, téged úgy hívnak, hogy kultúrsznob. Hallottál már indiai zenét? Negyed hangokkal operálnak. Jó hamisnak hat. Primitív lenne? Nem hinném.
    Az, hogy mi a harmonikus és mi nem, az hozzászokás, kultúra kérdése.
    Fontos megnézni, hogy mi a funkciója a komoly- és népzenének. A komolyzene a népek tömegeitől (neked talán csürhe) elzárkózottan fejlődött gyakorlatilag majd' mindig (a reneszánsznál borult egy kicsit a bili), ennek eredményeképpen ma kortárs komolyzenét szinte senki nem hallgat. Mit ér a zene, ami csak az alkotójának okoz élményt?!
    A népzene célja viszont a szórakoztatás, megnyugtatás volt mindig is. Önmagunké és a közösségé. Te azt mondod az a szerepe, hogy megteremti a műzenét. Hallottad te már, hogy ma mit hallgat a társadalom? Biztosan. Na akkor gondolkozz el azon, hogy mi az értékesebb: fél év alatt elfeledett előadócskák, vagy évszázadok alatt is fennmaradt sokszáz népdal (mert egy ember műveltségéhez ennyi simán hozzátartozott).
    A komolyzene csodás dolog, és minden tiszteletem az alkotóié és előadóié. De asztal mellett éhen halnának.

    VálaszTörlés
  82. Kedves Xavér!
    A kísérlethez gratulálok, de azért felhívnám figyelmedet néhány alapvető tévedésre.
    Egyrészt a Goethe idézet véleményem szerint csak nyomokban szól arról, amit kitekerve kikerekítettél belőle. Valóban volt Goethe-ben egyfajta felsőbbrendűségi tudattal vegyes arisztokratizmus - logikusan nézett hát le mindent, ami nem a magas művészetből ered (vagy akár még azt is, ami onnan, ha az ő szubjektív mércéjét nem ütötte meg, lásd pl. Schubert esetét) - de adott idézetében inkább a magas művészetet védi, semmint a népművészetet támadja, s azt is tudjuk róla, hogy más nyilatkozataiban igenis elismerően nyilatkozott a (nem pejoratív értelemben vett) primitív kultúra teremtő erejéről.
    Másrészt az előfeltevésed, miszerint (1) érzelmi reakciókra számíthatsz, vagy (2) nézeteink átértelmezésére, nem állja meg a helyét, mert a népzene mellett szólók többsége kézzel fogható tényekkel érvelt a népzene védelmében, nem pedig érzelmi alapon.
    Harmadrészt pedig másik előfeltevésed teljességgel hibás. A mai folkkedvelő közönség (hívjuk őket folkereknek - ha már használjuk a rocker kifejezést is) rajongásának semmi köze a fiatalkori inprintinghez: pallérozott fülű, műzenén nevelkedett (és attól hajdanán nagyon nehezen szabaduló) népzene tanárként mondom ezt!
    A mai zenetanárok zöme a "Kodály országa" kifejezést csak jelszóként használja, miközben halvány fogalma sincs arról, miről beszélt a nagy öreg. Az iskolai énekoktatásban részvevő szakembereknek a népzenéről semmi ismeretük nincs. Jómagam lenéztem sőt utáltam a népzenét 19 éves koromig - amíg az általános oktatás lépcsőit ki nem jártam - hiszen olyan emberek közvetítették, akik a magas műveltség arisztokráciájával tekintettek rá és azt tartották, csak arra jó, hogy inspiráció legyen Kodály, Bárdos vagy más tanítványok műveihez. Ezután azonban összetalálkoztam egy - műzenében IS pallérozott - hozzáértő és mindazonáltal szuggesztív előadókészségű emberrel, aki 2 hónap alatt meggyőzött balgaságomról. Csak azért, mert - szintén nem az iskolarendszer működésének eredményeképpen - értett ahhoz az ANYANYELVhez, aminek létét és fontosságát Kodály hirdette.
    A folkereknek magyarán nem lehet olyan inprintingje, amiről beszélsz, mert ennek bevésésére a mai iskola - legalábbis a népzenével kapcsolatosan feltétlenül - alkalmatlan. Mindannyiuk a gyakorlatban - a táncház mozgalom, valamely folkegyüttes, vagy egy hozzáértő és elkötelezett mester égisze alatt - kapja meg ezt a nagyon is életre szóló meggyőződést.
    Akinek pedig nincs ilyen szerencséje az valóban úgy tekint rá, mint ahogy bejegyzésedben - ezek szerint kísérleti szándékkal - megfogalmaztad. Ők ezért védenek, nem a véleményszabadság, vagy más, végső hozzászólásodban megfogalmazott elvek alapján.
    Én ezen gondolkodnék inkább el Kodály országában.

    VálaszTörlés
  83. És bocsánat. Azt írtam "Az iskolai énekoktatásban részvevő szakembereknek a népzenéről semmi ismeretük nincs." Finomítanék annyit, hogy "túlnyomó többségüknek". Ugyanis én magam ismerek olyat, akinek van. S mindjárt kettőt is!

    VálaszTörlés
  84. Bravó Xavér!

    A kísérlet kiértékelésére én is kíváncsi lennék majd, ha kész van. A kommentek nagy része inkább szakmai érveket vonultat föl szerintem. Részemről nem mentem bele, mert nyilván nem értenéd. Ez a korábbi hozzászólásaidból kiderült. Goethe és Csáth... Kölcsön gondolatok.

    Nem tudom Téged, hogy érintene egy olyan kísérlet amibe úgy veszel részt, hogy nem tudsz róla. A részvételed ugyan önkéntes, de a téma provokatív tartalma miatt beszállsz, mert a szíved csücskét, amiben hiszel és szakmai érvek ezrei állnak a rendelkezésedre, támadás érte.
    Ez nem etikus. Egy bocsánat kérést megérdemelnek akiket ezzel mélységesen megbántottál.

    Bobár Zoltán Boby

    VálaszTörlés
  85. Kedes Xvavér!
    Őszinte híved vagyok, nagyra tartom amit csinálsz, jónéhány koncertedet meghallgattam, a Bach-improvizációkat többször is.
    Viszont a népzenének is őszinte híve vagyok már vagy 30 éve, és úgy érzem kissé elhamarkodott a véleményed ezzel kapcsolatban.
    Kezdetnek hadd ajánljak a figyelmedbe egy kis muzsikát:
    http://www.youtube.com/watch?v=OOYk9F_6Ufk
    Őszintén érdekelne, hogy szerited ez melyik részén primitív vagy hamis az említett politikai vonulatról ár nem is beszélve....
    Üdv
    Emzsé

    VálaszTörlés
  86. A jó zenei mű arról ismerszik meg, hogy kifejez valamit - nem önálló entitás, nem csak "önmagában álló esztétikai ügy". Mert ha az lenne, semmivel sem lenne jobb, mint a magyar nóta: "Jaj de szép volt, tapsoljuk meg!". Márpedig az igen erős állítás, hogy a magyar népzene nem fejez ki semmit! Ha mást nem, csak annyit, hogy ragaszkodunk az ősökhöz. Ez mindig minden társadalomra jellemző volt!

    VálaszTörlés
  87. Maradj a zenénél, azzal adsz másoknak, nem pedig megbántod őket...

    VálaszTörlés
  88. Kedves Xavér

    Van egy olyan olvasata is ennek a kisérletnek, hogy komolyan indult, csak sikertelensége miatt kisérletté lett nyilvánítva...




    Betyárnóta (Csütörtökön virradóra) - Éri Péter ,Hamar Dániel(Muzsikás),
    http://www.youtube.com/watch?v=Xw3HyZTuhsU&feature=related

    Csütörtökön virradóra - Outlaw song - Muzsikás - Woven Hand
    http://www.youtube.com/watch?v=nzJiEZ1CkhQ&a=GxdCwVVULXeVBqCUcKFYl7oxW5VXAHHM&list=ML&feature=BF

    Pál István Szalonna és Zenekara: Kalotaszegi muzsika
    http://www.youtube.com/watch?v=OOYk9F_6Ufk

    Téka Kalotaszegi Muzsika 1. Hajnali
    http://www.youtube.com/watch?v=fCFkUua0qug&feature=related

    Téka Kalotaszegi Muzsika 2. Legényes
    http://www.youtube.com/watch?v=t8Z0ByxUMY8&feature=related

    (Téka Kalotaszegi Muzsika 3. Csárdás és Szapora
    http://www.youtube.com/watch?v=ftZ84m1KLNU&feature=related)

    A magyar népzene szép
    A hegedűs: Török Tilla (Vajdaság),
    http://www.youtube.com/watch?v=1_-n7x8EIe0&feature=related

    VálaszTörlés
  89. Szerintem a nem-temperált, un. régizene is elég hamisnak tűnik, pl. egy F-re hangolt nemtemperált csemballón H-ba moduláló tétel apró darabokra szaggatja a "klasszikus műveltségű" fület, de ugyanez igaz a 22 fokú arab zenére (maqamat), stb.

    A Muzsikás pedig nem hamisan, hanem autentikusan játszik. Nagy különbség.

    VálaszTörlés
  90. Kedves Csongor, köszönöm a hozzászólásodat.

    Abban, úgy hiszem, tévedsz, hogy Goethe valaha is írt volna jót a népzenéről. Viszonylag behatóan ismerem munkásságát, és nem emlékszem egyetlen ilyen helyre sem. Mire gondoltál pontosan? Azt viszont kétlem, hogy kitekertem volna a gondolatait, tekintettel arra, hogy igen egyértelműen fogalmaz:

    "Ich sprach diesen Mittag bei Tisch mit Goethe über Fouqués ›Sängerkrieg auf der Wartburg‹, den ich auf seinen Wunsch gelesen. Wir kamen darin überein, daß dieser Dichter sich zeitlebens mit altdeutschen Studien beschäftiget, und daß am Ende keine Kultur für ihn daraus hervorgegangen.

    »Es ist in der altdeutschen düsteren Zeit«, sagte Goethe, »ebensowenig für uns zu holen, als wir aus den serbischen Liedern und ähnlichen barbarischen Volkspoesien gewonnen haben. Man liest es und interessiert sich wohl eine Zeitlang dafür, aber bloß um es abzutun und sodann hinter sich liegen zu lassen. Der Mensch wird überhaupt genug durch seine Leidenschaften und Schicksale verdüstert, als daß er nötig hätte, dieses noch durch die Dunkelheiten einer barbarischen Vorzeit zu tun. Er bedarf der Klarheit und der Aufheiterung, und es tut ihm not, daß er sich zu solchen Kunst- und Literaturepochen wende, in denen vorzügliche Menschen zu vollendeter Bildung gelangten, so daß es ihnen selber wohl war und sie die Seligkeit ihrer Kultur wieder auf andere auszugießen imstande sind."

    Az, amit fentebb, szakmai érvként leírt a népzenészek kara, attól félek, nem győzné meg a Kegyelmest. Nekem Goethétől elütő a véleményem, számtalan népdalt nagyon szépnek hallok (s ebben például gyökeresen különbözök például Faludy Györgytől, aki kiugrott az ablakon a népzenétől), de a gondatlan, pocsék és hamis előadásokat változatlanul nem szeretem. Ebben - gondolom - egyetértünk.

    Mivel a hozzászólók 90 százaléka anonim, nem gondolom, hogy bárki is megbántódhatott volna, noha egy társasági életet kizárólag viccekkel és adomákkal kitöltő magyar társadalomban bizonyára felettébb szokatlan az ilyen fajta játék.

    És itt szeretném felhívni a figyelmetek arra, hogy nyugatos generáció ennél sokkal durvább szellemi játékokat is játszott egymással Ismeritek talán az "esztergomi vendégszereplés" történetét, amely Totis doktor szalonjában zajlott le Kosztolányi és Karinthy között, de nyugatosokon kívül is meglehetősen merész játék volt az, amit Molnár Ferenc Max Reinhardt torkán nyomott le Salzburgban.

    Az persze más kérdés (és megér egy külön tanulmányt), hogy a többségében anonim magyar blogos társadalom hogyan reagálta le Goethe úr véleményét. Fentebb olvasható...

    Goethe ugyanis nem betiltani akart, csupán elmondta a véleményét. Meglehetősen szabatosan és európaian. Talán maga sem gondolta volna, hogy 200 évvel később ilyen balkáni hangzavar és ajtócsapkodás lesz a válasz.

    Ilyenek vagyunk, ilyenek vagytok hát, kedves Barátaim, az Úr 2010. esztendejében.

    Búcsúzóul hadd idézzek néhány sort a mi derék "balkáni anonimjainknak" egy hajdanvolt Náray-interjúból:

    "Nálunk ez az egész a Himnusznál kezdődik, és ehhez társul a Kárpát-medence földsugárzása, az igazi, lehúzó, pocsolyaszagú attitűd, ami hátborzongató és lemángorló. Nekem hosszú évek munkája fekszik abban, hogy ebből a közegből ki tudtam kerülni. Nem vagyok hajlandó azon töprengeni, hogy vajon elér-e a Himnuszból a balsors...Magyarországon az a kurva jó, ha te mindent lefikázol. Azt persze nem tudni, te ki vagy, mi vagy, mit tudsz, mit tettél le eddig az asztalra. Valószínűleg senki nem vagy, mert még ahhoz sincs bátorságod, hogy a neved odaírd a piti kis piszkálódós cikked mellé. Ez teszi hiteltelenné, megkérdőjelezhetővé, sunyivá a cikkeket és ez megengedhetetlen kellene, hogy legyen a médiában. De jót se írjál úgy, hogy nem írod oda a neved, nem vállalod a véleményed, ha már az a kényszerképzeted támadt, hogy ez bárkit is érdekelhet."

    VálaszTörlés
  91. Akartam még "szakmailag" hozzászólni ezekhez:

    "ne áltassuk tovább magunkat: hol fejezi ki ma már a népdal ezt a népet? "
    "Láttatok ti népet mostanában? Közelről? Mi üvölt a vidéki kőművesek rádiójából malterozás közben? Nem ezerszer
    "Hallottatok egyetlen pesti autórádiót, jártatok-e egyetlen 24 órás boltban vagy étteremben, ahol népdalokat hallgatnának? "
    "Pedig technikai lehetőség bőven akadna hozzá, és még a szörnyszülött Artisjusnak sem kellene jogdíjat fizetni érte."

    ...már félig le is írtam a gondolataim, de nem küldöm el, ha itt csak egy provokáció mögé bújtatott, kisérlet volt volt a cél. Bebizonyítandó mennyire demagógok vagyunk.

    Minden esetre, Umberto Ecconak részben igaza lett, már ha tényleg Tőle származik az ötlet és nem dezinformálás ez is.

    Kár, hogy a vita ide jutott. Nyilvánvaló, hogy nem szólhat már arról ami.. (Hisz kinek van kedve részt venni egy ilyen kétarcú játékban.)

    - Így már nem lehet tovább érvelni semmi mellett.


    Csalódottan, kiszálltam:
    Kemecsei Gábor

    ui.: Csongornak igaza van.

    VálaszTörlés
  92. Nahát, a magyar népzenét valami ellen fogalmazták meg mindig? És ha ezen változtatnánk?
    Varnus Xavér is most valami ellen - a magyar népzene ellen - fogalmazta meg magát.

    Nem tudok otthon népzenét hallgatni, cd-ről, felvételről. De ha néha a rádióban elkapom, magával ragad, és ha véletlenül betévedek egy táncházba, felmegy a pulzusom, és libabőrös leszek. És ezzel nem vagyok egyedül...

    VálaszTörlés
  93. ...
    A magyar egy Pindár: valamerre ragadja negéde,
    Lelkesedett tűzzel nyomja ki indulatit.
    Majd lebegő szellő, szerelemre olvad epedve,
    S búja hevét kényes mozdulatokba szövi;
    Majd maga fellobbanva kiszáll a bajnoki táncra
    (Megveti a lyánykát a diadalmi dagály),
    S rengeti a földet: Kinizsit látsz véres ajakkal
    A testhalmok közt ugrani hőseivel.
    Titkos törvényit mesterség nem szedi rendbe,
    Csak maga szab törvényt, s lelkesedése határt.
    Ember az, aki magyar tánchoz jól terme, örüljön!
    Férfierő s lelkes szikra feszíti erét.
    (Berzsenyi)

    VálaszTörlés
  94. Figyelemreméltó, hogy Xavér népzene ellenes bejegyzésével épp azt a hatást érte el, ami(lehet, hogy) éppenséggel célja is volt egyben?!...majdnem minden hozzászóló a népzene védelmére kelt. Szóval talán épp ez volt Xavér célja? :-))) Egyébként nem is értem, hogy miért nem a Funky, Soul, Rap, Hiphop, jazz vagy R&B zene lett kiemelve a témában..talán mert nagyon tág értelemben véve minden zenei irányzat a régi korok népzenéjéhez nyúlik vissza? A komolyzene egészen más? ő hol gyökerezik? nincs benne hegedű, brácsa vagy éppen bagybőgő? De gondolatébresztésnek mindenképp jó, hogy Xavér fellobbant a népzene iránt. Csak egy picit számomra meglepő, hogy pont egy zenész teszi ezt..köszönöm a szót.. :)

    VálaszTörlés
  95. Kedves Xavér!

    Csak egy megjegyzés, illetve helyesbítés...
    Az általad megjelölt Ghymes Bazsarózsája ugyan feldolgozás, de nem magyar népdalé. Így az alatta idézett zene nem a megfelelő közös nevező.
    A Ghymes egy török dalt, a Cift jandarmát dolgozta fel bravúrosan.

    http://www.youtube.com/watch?v=esPtNw9mpqg&feature=related

    A mai nap folyamán sokszor elgondolkodtam ezeken a bejegyzéseken, vagy a vitát indító megnyilvánuláson.
    Nem fogok senkit szapulni, védelmezni, a magam véleményét csatolom ide röviden.
    Van ilyen és olyan népzene, meg ilyen és olyan műzene, komolyzene is.
    Egy biztos, hogy ha egy kis református templom orgonáján valaki Bach muzsikáját erőszakolja meg, attól még az én lelkemben Bach ugyanazt a varázslatos helyet foglalja el.Nem azért mert abban a pillanatban szárnyalok, hanem mert tudom, hogy egyes művészek, mint Te is olyan magasra tudnak muzsikájukkal repíteni, hogy megszűnik a külvilág. Ezt az extázis szerű állapotot azonban minden magasan művelt művészeti ág is tudja produkálni.

    Szép napot: Zsuzsi

    VálaszTörlés
  96. K. Xavér! Azt szeretném tőled kérdezni, hogy mikor még őszinte kisfiú voltál,édesanyád mivel altatott el esténként, melyek azok az első szavak,sötét,primitív dallamok, mik jól kivájt füleid járatait először átitatták,és édes álomra szenderítettek? Nyilván Bach-ot énekelt abszolut hangnevekkel...? Nem vagyok profi zenész,csak lelkes amatőr,viszont azt tudom,hogy szeretett népünk(természetesen nem akarlak sértegetni,a MI népünk,tudod, a MAGYAR)zenéje elsősorban a SZÍVhez szól, nem a fülhöz.Ha Te csak a füleddel hallasz, akkor elég szánnivaló a hozzáálásod bármi féle-fajta zenéhez,"zenész" létedre... Minden jót kívánok, és több tiszteletet részedről,a saját és "honfitársaid" őseinek,kiktől ezt a gyönyörű muzsikát kaptuk örökül! Vass Viktor

    VálaszTörlés
  97. Óóóóriási gondom van!!! A bejegyzések nagyrésze eltűnt!! Remélem, az Ön szakértői az ÖSSZES eddigi alapján fognak értékelni...
    Köszönettel:
    Salamon Beáta

    VálaszTörlés
  98. Mindenkinek szíve joga, hogy szeressen valamilyen zenét, vagy ne szeressen valamilyen zenét.

    A furcsább az, hogy valaki ennyire kategorikus.

    De ez sem annyira furcsa, én pl nem szeretem a balettet.

    Amúgy mi helyzet az indiai népzenével, pl a tablajátékkal, az mennyire pallérozatlan?

    VálaszTörlés
  99. egy egyszerű párhuzammal élve:
    bár a művészettörténet megannyi csodás festményt őriz, nem e dobogtatja meg a szívem, s nem-e teszem ki a szobám falára, (s nem mutatom-e büszkén a barátaimnak) a kisfiamtól kapott kusza rajzot?

    vagy talán ez nem fér bele a nagypolgári attitűdök sorába? sajnálnám, ha idejutna a világ...

    VálaszTörlés
  100. Kedves Xavér!

    Nem írtam, hogy Goethe írt volna bármit a népzenéről. Én azt írtam, hogy tudott elismerően nyilatkozni a primitív kultúra teremtő erejéről. Konkrét helyet nem tudok megnevezni, annyira behatóan nem ismerem a mester életművét, mint Te, így lehet, hogy akár tévedek. Bennem Schubert dalok kapcsán sejlik fel nem egy már-már népi motívum - igaz ugyan, hogy elsősorban a Heine versek dalaival foglalkoztam és néhány egyszerűbbet fordítgattam (azóta bizonygatom magamnak és ismerőseimnek, hogy a német nyelv szép) - de azért szép számmal Goethe is van köztük, és felsejlik néhány benyomás tanulmányaimból arról, hogy hogyan viszonyult ő ezekhez a dolgokhoz. Vegyük úgy, hogy ebben tévedek.
    A többi állításomat viszont fenntartom.

    És még egy hozzáfűzés: alapvetően tévedtél előfeltevésedben, de tévedsz az előzetes értékelésedben is: többségében nem balkáni hangulat és ajtócsapkodás volt a válasz, és számos kommentelő vállalta a nevét, köztük élvonalbéli népzenészek - sőt általam ismert népzenész növendékek is. Egyfajta előítéletes szemüveggel olvastál?

    VálaszTörlés
  101. Szerintem abba lehetne most már hagyni - már az elején sem kellett volna elkezdeni - Xaver minősítését, szidását. Elmondta magyarul, érthetően két helyen, itt, kommentben, és egy következő blogbejegyzésében is, hogy játék volt ez az egész népzene-história, egy kísérlet; a bejegyzésben írt vélemény - beleértve a bejegyzés címét is - nem az övé, hanem Goethe-től kölcsönözte.
    Elmondta azt is érthetően szintén egy kommentben, hogy hogyan viszonyul valójában a népzenéhez, csak el kellene olvasni. Ide másolom a szavait, hogy ne kelljen keresgélni, jó? Íme:

    "Nekem Goethétől elütő a véleményem, számtalan népdalt nagyon szépnek hallok,... de a gondatlan, pocsék és hamis előadásokat változatlanul nem szeretem."

    Van ezen vitatkozni való?

    Szerintem higgadjunk le, és kapcsoljunk másik sebességi fokozatba, mert az eredeti blogbejegyzés óta nagyot fordult itt a világ.

    (Hú, de utálom a fogadatlan prókátor szerepét, abba is hagyom.)


    Szép napot mindenkinek! :-)

    VálaszTörlés
  102. polyihoz: A Jancsi es Juliska eredete semmit(!) sem valtoztat azon, amit irtam. Nem erdekel, honnet ered, ha eppen olyan, mint a tipikusan beteges magyar nepmese.

    Hihetetlen, hogy ez a blog, ami szamomra a legerdektelenebb valamennyi eddigi kozul, kapta a legnagyobb mennyisegu reakciot. Senki sem szolt a "Melinda-temahoz", csak en es meg egy valaki, pedig rengeteg reakciot vartam egy olyan tartalmu temafelveteshez, mint amilyen kaliberu az a bejegyzes.
    HIHETETLEN!!! Meg mindig jobban erdekel benneteket a nyavalyas, beteg politikatok es hamis vadkeleti ontudatotok, a hordatok elen a semmit ero Bartokotokkal, mint barmi egyeb tartalom. Mennyire elszomoritott ez engem!
    Fontolgattam utobb egy esetleges visszaterest Magyarorszagra, de azt hiszem, maradok, ahol vagyok. Mar elfelejtettem, hogy arrafele meg mindig ez a beteg identitasu ultrajobb fasiszta ointudat diktalja a rendet. Eppen olyan, mint a kommunizmus volt, a magyar nep BETEGEBB, mint valaha. Koszonet ennek a blognak, eszembe sincs joletemben fals illuziokat szovogetni a mai magyarokrol es orszagukrol.

    VálaszTörlés
  103. tuespetrus: Sajnos pont az olyan "magyarok" (max. magyar nevűek) és nem magyarul gondolkodók miatt - pl. mint te - lett ilyen az ország, és az emberek nagy része. Nem hiszem, hogy itthon hiányoznál, főleg az ilyen jellegű hozzászólásaiddal. Nem tudom, hogy hol laksz, és hogy hol érzed magad OTTHON, és MIÉRT.

    VálaszTörlés